Önümüzdeki hafta Salı günü düzenlenecek Prinsjesdag’da kabinenin 2023 yılı bütçe programı açıklanacak. Ancak Bütçe gününden 4 gün önce neredeyse tüm plan basına sızdırıldı. 

Ortaya çıkan hususlar arasında en çok dikkati çeken ve merakla beklenen konular arasında satın alma gücü iyileştirilmesi, genel ekonomik görünüm ve enerji masraflarına yapılacak yardımlar geldi.

Basına sızdırılan 2023 Bütçe Planından bazı rakamlar ve önemli detaylar şu şekilde sıralanıyor:

Genel ekonomik görünüm ve enflasyon
Kabinenin planına göre gelecek yıl toplam 395 milyar euro harcama yapılacak ve 366,4 milyar euro gelir elde edilecek. Hükümet bu yıl için yüzde 4,6 ve gelecek yıl içinse yüzde 1,5 büyüme tahmininde bulunuyor. Enerji krizi daha da tırmanmazsa enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 9,9’da kalacağı ve gelecek yıl yüzde 2,6’ya ineceği öngörülüyor.

Bütçe açığı gelecek yıl yüzde 2,5 olacak. Bununla birlikte, devlet borcu yüksek enflasyon nedeniyle hafifçe gerileyerek yüzde 48,8'e inecek.

Geliri artıracak satın alma gücü önlemleri
Kabine, vatandaşların satın alma gücünü artırmak için 2023 yılında 17,2 milyar euro bütçe ayırmayı planlıyor. Asgari ücret için daha önce planlanan ve 3 yıllık süre içinde her yıl yüzde 2,5 zam öngören plan rafa kaldırıldı. Bunun yerine 1 Ocak itibariyle tek seferde yüzde 10 zam yapılacak. Asgari ücrete yapılacak zam emeklilik maaşlarına (AOW) da yansıyacak.

Kira yardımı (Huurtoeslag) aylık 16,94 euro artacak. Sağlık yardımı (Zorgtoeslag) bir seferlik 412 euro artırılacak. Çocuğa Bağlı Bütçe (Kindgebondenbudget) tutarı artırılıyor. Üçüncü çocuk için ödenen miktar artırılarak ikinci çocuk için ödenen miktarla eşitlenecek. Bunun yanı sıra bekar ebeveynlerin aldığı ödenek (henüz miktarı netleşmedi) artırılacak. Ailesinden ayrı yaşayan öğrencilere aylık 165 euro ekstra ödenek verilecek.

Enerji faturalarına yardım
Enerji faturalarının ödenebilir bir sınırda kalabilmesi için enerji vergisinde indirime gidilecek. Akaryakıta uygulanan vergilerde geçtiğimiz dönemde geçici olarak uygulanan tüketim vergisi indirimi, en az Haziran 2023'e kadar uzatılacak. Gelir düzeyi açısından hassas durumdaki haneler için 1300 euro'luk bir ek enerji desteği verilecek.

Kraliyet üyelerinin maaşına zam
Kraliyet üyeleri “Kral Willem-Alexander, Kraliçe Máxima ve Prenses Beatrix”in geliri; devlet memurlarının ve Danıştay başkan yardımcısının maaş artışları oranında zam yapılacak. 2023 yılında kraliyet üyelerinin maaşı 450.000 euro artırılacak. (Bu maaşın içerisinde, personel maaşları ve diğer masraflar da yer almakta.) Ayrıca Kraliyet üyelerinin yapacakları uçak seyahatleri için geçen yılki miktarla aynı seviyede, yani 880.000 euro bütçe ayrılacak. Prenses Amalia, öğrenimine devam ettiği sürece gelirinden feragat edeceğini belirtmişti. Bu nedenle bütçeye dahil edilmedi.

Fırsat eşitsizliği, öğretmenler ve 'kredi üretimi' için ekstra bütçe
İlk ve orta öğretimde eğitim performansındaki 'düşüş eğiliminden' endişe duyan hükümet bu alanda ek bir bütçe yaratacak. Eğitim alanında fırsat eşitsizliğiyle mücadele için 1 milyar euro, eğitimin kalitesini artırmak için 1 milyar euro ve ayrıca “iyi öğretmenler, okul liderleri ve eğitim destek personeli” yetiştirmek için de 800 milyon euro bütçe ayıracak. Temel bursa hak kazanamamış öğrenciler için de 1 milyar euro bütçe ayrılacak.

Suçu önleme planı
Hükümet, 2023'te özellikle savunmasız gençlerin suça bulaşmasını önlemeye yönelik tedbirler için 100 milyon euro ayıracak. Aynı miktar, uyuşturucu suçlarıyla daha etkin bir mücadele için de ayrılacak.

Ukraynalı mültecilerin kabulü ve bu kişilere ayrılan bütçe
Hollanda, Ukrayna'ya destek için 3,9 milyar euro fazladan kaynak ayıracak. Bu hem askeri hem de insani deste (70 milyon euro) için kullanılacak. Bu yardımın 2,6 milyar euroluk kısmı kabul edilen Ukraynalı mültecilere harcanacak. Ukraynalı mülteciler için bu yıl 5,3 milyon euroluk bir bütçe ayrılmıştı.

Savunma, iklim ve korona
Sızan 2023 Bütçe Planına göre, daha önce açıklandığı gibi savunma harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın yüzde 2'sine, yani yaklaşık 5 milyar euroya ulaşmasına karar verildi.

Hükümet; satın alma gücünü onarmak için harcanacak milyarlarca euroluk bütçenin yanı sıra İklim Fonu'na yatırım yapmaya devam etme kararı aldı. Buna göre sürdürülebilir hidrojen  için 145 milyon euro, açık deniz rüzgarı projeleri için 180 milyon ve ısı ağları için de 200 milyon euro yatırım yapacak.

Son olarak korona virüs ve olası pandemiyi önlemek ve mücadele için toplam 5,2 milyar euro ayrılacak.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.