Sağlık Bakanı Ernst Kuipers, korona virüse karşı kullanılan Pfizer'in Paxlovid ilacının temel sağlık sigortası kapsamına alındığını açıkladı. Bakan sadece riskli gruptaki hastaların bu haftadan itibaren bu imkandan yararlanabileceğini belirtti.

Basına yazılı olarak bir açıklama yapan Bakan Kuipers, Covid’in etkisinin hala büyük olduğunu ve özellikle sağlığı risk altında olan kişilerin etkilendiğini kaydetti. Zorginstituut'un Paxlovid tavsiyesini takip edeceğini dile getiren Bakan Kuipers “Bu ilaca ihtiyacı olan hastalar artık hızlı bir şekilde ilacı alabilirler.”dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu yıl nisan ayında yaptığı açıklamada Paxlovid’in kullanılmasını önermişti. Bakan Kuipers da Ağustos ayında, koşullar üzerine müzakerelere devam edildiğini ve ilacın kısa sürede piyasada olmasını umduğunu dile getirmişti. 

Bakan bugünkü açıklamasında da fiyat üzerinde anlaşmaya varıldığını sadece ilacın teslimatı ve raf ömrü üzerine görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Paxlovid ilacı
Paxlovid ilacı yaşlılar ve kalp veya akciğer hastalığı olan hastalarda kullanıyor. İlaç, fazladan oksijen alamayan risk grubundaki Covid hastalarına, ilk belirtilerin ortaya çıkmasından sonraki 5 gün içinde veriliyor.

Kronik hastalığı bulunan 2 binden fazla kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, Paxlovid adlı hap, ciddi risk altındaki kişilerde Covid nedeniyle hastaneye yatış veya ölüm riskini azaltıyor.

İlaç, hastaların evde tedavisine yardımcı olmayı hedefliyor. Risk altındaki Covid hastalarına 5 gün boyunca 30 hap almaları tavsiye ediliyor. Hastalar, günde 2 kez üçer adet Paxlovid alıyor.

İlaç 2 ayrı haptan oluşuyor. Hastalar, her defasında 2 adet "Nirmetrelvir", 1 adet de "Ritonavir" içeren haplardan alıyor.

© Sonhaber.eu

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.