Hollanda'da astım hastaları için en sık reçete edilen 'puf' olan ‘salbutamol aerosol’de ciddi bir eksiklik yaşanıyor. Eczacılar örgütü KNMP'ye göre ilaç son zamanlarda neredeyse hiç bulunamıyor ve alternatifleri de yok denecek kadar az. 

Bu puflarda yaşanan sıkıntının kısmen birkaç üreticideki üretim sorunlarından kaynaklandığı belirtilirken bazı tür pufların birkaç hafta içinde tekrar temin edilebileceği umuluyor.

Eczacılar örgütüne göre çoğu eczanede en fazla iki haftalık salbutamol aerosol bulunuyor. Sağlık ve Gençlik Müfettişliği yaklaşık iki hafta önce bir yönerge yayınlayarak inhalantın diğer ülkelerden ithal edilmesine izin verdi. Ancak bunun ne ölçüde rahatlama sağlayacağı henüz belli değil.

Bir KNMP sözcüsü "Bu, söz konusu ilaçların yurtdışında ne ölçüde mevcut olduğuna bağlı" şeklinde açıklama yaparken şuanda bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını dile getirdi.

Öneriler ve alternatifler
Sağlık sigortacılarından oluşan bir ittifak olan Long Alliance Netherlands salbutamol aerosol  dışındaki diğer inhale ilaçlarda da sıkıntılar yaşandığı için olası alternatif ilaçlarla ilgili bir liste yayınladı. Listede belirtilen örneklere göre hastaların yaşına bağlı olarak puf yerine bir toz inhaler kullanabilecekleri belirtildi.

Örgüt ayrıca eczacılara, az bulunan aerosollerini 6 yaşın altındaki çocuklar için ayırmaları tavsiyesinde bulundu. Bu çocuklar henüz toz inhaler kullanmak için yeterli inhalasyon gücüne sahip değil.

Daha fazla ilaç sıkıntısı
Eczacılar bir süredir birçok ilaç sıkıntısıyla mücadele ediyor. Geçtiğimiz yıl, KNMP’den yapılan açıklamada 2292 eksiklik kaydettiği belirtildi. Bu durumdan yaklaşık 5 milyon kişi etkilendi.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş