UWV ve Sosyal Sigortalar Kurumu (SVB) rakamlarına göre şuanda 60 bin ödeneklinin maaşının bir kısmına, borcu nedeniyle el konulmuş durumda. Borçların yapılandırılmasında vatandaşa yardım eden sosyal danışmanların uyarısı ise ödenekler ve asgari ücrete yapılacak 1 Ocak zammının bu gruba pek fayda sağlamayacağı yönünde.

Hükümetin aldığı karara göre enerji fiyatlarındaki artışa destek olmak amacıyla 1 Ocak 2023 itibariyle ödeneklere yüzde 10 zam yapılacak. Ancak borçlu olan vatandaşlarla ilgilenen danışmanlara göre bu kişilerin alacağı zamlar, direk olarak borçlu oldukları yerlere gidecek ve dolayısıyla bu zamdan fayda sağlayamayacaklar.

Borçlu olan kişilere uygulanan ve oluşan borcun geri ödenmesini sağlayan taksitlendirme sisteminde, kişinin yaşamını idame edebilmesi için gerekli olan miktara dokunulmuyor. Ancak “Baslagvrije voet” yani el koyulamayacak miktar olarak adlandırılan bu paranın ne kadar olacağı yıllık olarak belirleniyor. Yeni sınır belirlemesi en erken 1 ocak tarihinde gerçekleşiyor. Sadece sosyal ödenek alan kişilere bir ayrıcalık tanınıyor ve otomatik olarak yükseltiliyor.

‘Sınırı herkes için yükseltin’
Ulusal Sosyal Danışmanlar Örgütü (LOSR) yetkilisi André Moerman bu konuya dikkat çekerken, şuanda yaşadığımız yüksek enerji fiyatları ve artan gıda masrafına dikkat çekti. Moerman borcunu ödemek zorunda olan bu kesimin zorlandığını kaydetti.

Kamu yayıncısı NOS’e açıklama yapan Moerman, asgari ücretle veya sosyal ödenekle yaşayan ve borcunu ödemek zorunda olan bir kişinin el koyulamayacak miktar sınırının yükseltilmesi için başvuru yapabileceğini ancak, herkesin bunu yapması halinde içinden çıkılamayacak bir sorun haline geleceğini belirtti. 

Moerman bunun yerine Sosyal İşler Bakanlığına seslenerek, sınırın herkes için otomatik olarak yükseltmesi tavsiyesinde bulundu.

Moerman ayrıca borcu olan kişilerin, Kasım ve Aralık aylarında ödenecek olan 190 euroluk enerji yardımından faydalanamayacağı endişesinin olduğunu belirtti. Moerman’a göre enerji ödenecek 190 euro'yu daha önceden oluşmuş herhangi bir ödeme gecikmesi için kullanma seçeneğine sahip. Bunun açıklanan yardım paketinde bu şekilde belirtilmediğine vurgu yaptı.

‘Daha fazla incelenmeli’
Bakanlık LOSR’nin teklifine ılımlı olarak bakıldığını belirtirken ancak bu teklisin içeriğinin ve getirisinin daha fazla incelenmeye ihtiyacı olduğunu belirtti.

Bakanlığa göre yapılan bu teklif daha çok, uygulama, bürokrasi ve insanların farklı gelirlere sahip olması durumunda ne yapılması gerektiği gibi soruları da beraberinde getiriyor.

Fotoğraf: Towfiqu barbhuiya - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.