Yaşanan enflasyon artışında vatandaşların alım gücünü artırmak isteyen hükümet, asgari ücrete zam yaptı. Yapılan bu zamla birlikte 1 Temmuz itibariyle tüm maaşlar ve ödenek miktarlarında değişiklik gerçekleşti.

Bugünden (1 Temmuz 2022) itibaren geçerli olmak üzere aylık brüt asgari ücret miktarı 1.725 eurodan 1.756.20 euroya yükseldi. Başka bir değişle 21 yaş ve üstü, haftada 36 saat çalışan bir kişinin maaşı, saatlik olarak en az 11,26 euro olacak. 

Asgari ücrete yapılan bu zamla birlikte gençlerin alacağı maaş ve tüm diğer ödenek miktarları da yeni asgari ücret düzeyine bağlı olarak revize edildi.

Koalisyon partileri arasında varılan anlaşmaya göre asgari ücretler 2024 ve 2025 yıllarında kademeli olarak artırılacaktı, ancak bu yıl yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle zam planı bir yıl önceye çekildi. Buna göre 2023 yılında asgari ücretler yüzde 2,5'lik bir artışla 11,94 euroya çıkacak. 

Yapılan koalisyon anlaşmasında 2025 yılında asgari saat ücretinin 13,18 euroya yükseltilmesine karar verilmişti.

 (1 Temmuzdan itibaren geçerli 36, 38 ve 40 saatlik kontrata göre hesaplanan asgari ücret miktarı için Rijksoverheid web sitesini ziyaret edebilirsiniz. )

Yaşa göre (tatil parası hariç) aylık brüt asgari ücret miktarı şu şekilde:
21 yaşından büyük: 1756,20  
20 yaşında: 1404,95 
19 yaşında: 1053,70 
18 yaşında: 878,10 
17 yaşında: 693,70 
16 yaşında: 605,90 
15 yaşında: 526,85 

1 Temmuz itibariyle asgari ücrete bağlı olarak artan aylık ödenek/maaşlar şu şekilde sıralanıyor:

  • Katılım Yasası (Participatiewet)
  • Yaşlı ve Kısmen Engelli İşsizlik Maaşı (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers  - IOAW)
  • Yaşlı ve Kısmen Engelli Serbest Meslek Sahibi Maaşı (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen  - IOAZ) 
  • Genel Yaşlılık Emeklilik Maaşı (Algemene Ouderdomswet  - AOW)
  • Genel Dul Maaşı (Algemene Nabestaandenwet  - Anw)
  • Genç Engelli Kişiler için Çalışma ve İstihdamı Destekleme Maaşı (Wet werk en arbeidsondersteuning Jonggehandicapten  - Wajong)
  • İşsizlik Maaşı (Werkloosheidswet - WW)
  • İş Kapasitesi Yasasına göre İş ve Gelir Maaşı (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen - WIA)
  • Engellilik Maaşı (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering - WAO)
  • Hastalık Maaşı (Ziektewet  - ZW)
  • Ödenek Yasası (Toeslagenwet - TW)

Zamlanan ödenek ve maaş miktarları için Rijksoverheid’a ait web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Foto: moerschy - Pixabay

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın