Sosyal İşler ve İstihdam Bakanı Karien van Gennip (CDA) Senato ve Temsilciler Meclisi'ne gönderdiği yazılı açıklamada, bu yıl 2 ağustos tarihinden itibaren ebeveynlere ücretli olarak 9 haftalık ebeveynlik izni (ouderschapsverlof ) hakkı verileceğini duyurdu.

Ebeveynlik izninden faydalanan ebeveynlere maaşının yüzde 70’i ödenecek.

Bakan Van Gennip RTL haber servisine verdiği demeçte, ücretli ebeveynlik izninin özellikle genç anne ve babaların iş ve bakım zorunluluklarını birleştirmelerine yardımcı olacağını dile getirdi. 

Bakan “Evin geçimini sağlayan kişi genellikle daha az izin kullanır ve daha az çalışan kişi daha fazla izin alır. Bu genellikle annedir. Bunu daha fazla dengede tutmak istiyoruz.” dedi.

Bakan ayrıca bu uygulamayla birlikte, genç annelere işgücü piyasasında eşit şans verileceğini, genç babaların da yeni doğan çocukları ile iyi bir ilişki kurma fırsatı elde edeceğini dile getirdi.

Uygulama 2 Ağustos'tan önce çocuğu olan anne ve babalar için de geçerli olacak. Uygulamadan 1 yaşını doldurmamış çocuğu olan ebeveynler yararlanabilecek.

Şu anda yürürlükte olan yasaya göre ebeveynler, çocuklarının yaşamının ilk sekiz yılında 26 haftalık ebeveyn izni alabiliyorlar. Prensip olarak, işverenler ve çalışanlar kendi şirketleri içinde bu konuda anlaşma yapmamışsa, bu izin ücretsiz olarak veriliyor.

Hükümetin yeni yönetmelikte uygulayacağı ebeveyn izninin ilk dokuz haftasını ödeme kararı, kalan 17 haftalık iznin yasalarca ödenmeden kalacağı anlamına geliyor. Ebeveynler yine de ebeveyn izni hakkını çocuğun sekizinci doğum gününe kadar kullanılabilme hakkına sahipler.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın