Algemeen Dagblad (AD) gazetesinde yer alan habere göre, önümüzdeki yıl direksiyon başında telefon kullanan sürücüler daha sıkı kontrol edilecek. Mevcut akıllı kamera sayısını artırmayı kararlaştıran polis ve savcılık, bu sayede artan trafik ihlalleri ve ölümlü trafik kazalarının önüne geçmeyi hedefliyor.

Savcılık 2021 yılında başlatılan akıllı kamera sistemi deneme sürecinde elde edilen sonuçlara göre trafik ihlali içerisinde olan kişilerin yakalanma oranının, yüzde 95 arttığını belirtti. Verilere göre test sırasında, denetlenen sürücülerin yüzde 1 ila 2.5'i sürüş esnasında telefon kullandığı için ceza aldı. 2021 yılında toplam 27 bin 720 kere ceza kesildi.

Son 15 yılın en yüksek ölümlü kaza sayısı, geçen yıl 737 ile gerçekleşti.  Hem bu sayıyı hem de trafik ihlallerini engellemek isteyen savcılık önümüzdeki yıl için 50 akıllı kamera satın almayı planlıyor. 

Akıllı kamera sistemi
Hollanda'nın birçok bölgesinde bulunan ve kolayca hareket ettirilebilen bu kameralar, bir polis veya gözetmene ihtiyaç duymadan haftalarca, 7/24 araçları takip ediyor. 

Sistem otomatik olarak çalışıyor ve olası ihlallerin fotoğraflarını doğrudan Merkezi Adli Tahsilat Bürosu’na (CJIB) gönderiyor. Merkez çalışanları gelen görüntüler üzerinden, sürücünün elinde gerçekten cep telefonu olup olmadığını belirliyor. Trafik ihlalinde bulunan sürücülere birkaç gün içerisinde 380 euroluk ceza makbuzu gönderiliyor.

Kamera sistemi, sürücünün veya yolcuların yüzlerini çekmeden, aşağıya doğru çekim yapabilecek şekilde ayarlanıyor. Kameralar, hız radarları gibi gözetimsiz kurulabildiği için sürücüler tarafından fark edilemiyor. Bu da direksiyon başında akıllı telefon kullanan sürücülerin yakalanma olasılığını önemli ölçüde artırıyor.

Uzmanlara göre ölümcül kazaların nedenleri arasında ilk sıralarda aşırı hız ve alkol kullanımı, daha sonra da direksiyon başında cep telefonu kullanımı bulunuyor.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş