Yılın başından bu yana artan enflasyona rağmen akaryakıt fiyatlarında düşme yaşanıyor. UnitedConsumers’den elde edilen verilere göre, Haziran'da 2,50 euro olan bir litre Euro 95 benzinin tavsiye satış fiyatı bugün 2,33 euro'ya düştü. Motorinin fiyatı ise 2,30 euro’dan 2,18 euro’ya geriledi.

Hollanda’da akaryakıt fiyatlarının düşmesindeki başlıca neden küresel anlamda ham petrol fiyatlarında görülen düşüş olarak belirtiliyor. Piyasada yaşanabilecek yeni bir durgunluğun korkusu nedeniyle ham petrolün varil fiyatında bir süredir düşüş görülüyor. 

Küresel anlamda ekonomik durgunluk riski,  petrol talebinin de azalmasına neden oluyor ve bu da fiyatlar üzerinde belirli bir baskının oluşmasına neden oluyor.

Ekonomistler; resesyon riskinin arttığını, yüksek enflasyon nedeniyle, tüketicilerin daha az harcama yapmaya yöneleceğini ve bunun da ekonomi üzerinde ağırlık oluşturacağı tahminlerinde bulunuyor. Bu nedenle ham petrol fiyatlarının önümüzdeki dönem içinde daha da fazla düşmesi bekleniyor.

UnitedConsumers direktörü Paul van Selms, fiyatların düşmesinin sevindirici olduğunu belirtirken, “Ancak dolar euro karşısında bu kadar yüksek olmasaydı düşüş daha da büyük olabilirdi. Pahalı dolar nedeniyle petrol için daha fazla euro ödemek zorundayız ve bu da fiyat indiriminin bir kısmını ortadan kaldırıyor.” şeklinde ifade kullandı.

Ham petrol fiyatlarının şuanda pompada ödenen benzinin  sadece küçük bir kısmı oluşturduğunu belirten Van Selms “Yarısından fazlası vergilerinden oluşuyor ve bunlar şimdilik, geçici olarak azaltıldı, ancak 1 Ocak'tan sonra da indirimin böyle devam edip etmeyeceği belirsiz.” dedi.

Bilindiği üzere tavsiye edilen satış fiyatı ile pompadaki satış fiyatları arasında farklılıklar bulunmakta. Genel itibariyle anayollardaki benzin istasyonları tavsiye edilen satış fiyatına göre servis verirken, şehir içindeki benzinliklerde fiyatlar nispeten daha ucuz. 

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın