Hollanda’da yılda yaklaşık 4 bin 800 kişi, trafik kazası veya merdiven kazası gibi ağır yaralanmalar sonucu hastaneye kaldırılıyor. Sağlık Bakanı Kuipers’ın, ağır yaralanan hastaların yüzde 90'ının özel bir travma hastanesinde tedavi edilmesini istemesine rağmen, elde edilen veriler durumun hiç de öyle olmadığını gösteriyor. Ulusal Akut Bakım Ağı verilerine göre ağır yaralanmalarda her 10 hastadan 7’si yakındaki bir hastaneye götürülüyor.

Trouw gazetesinde Ulusal Akut Bakım Ağı verilerine dayandırarak verdiği haberde, beyin veya organ hasarı ve kırık kemikler gibi çok sayıda ciddi yaralanması olan hastaların, ülke genelinde bu tür sorunlar için özel olarak görev yapan 11 travma merkezinin yerine, yerel hastaneye nakledildiği belirtildi. 

Haberde her üç hastadan birinin yerel bir hastaneye kaldırıldığı ve bu durumun hastanın yaşama şansını azalttığına dikkat çekildi.

Yılda acil servislerde tedavi edilen 1,7 milyon hastanın yaklaşık 4 bin 800’ü ağır yaralanma vakalarından oluşmakta. Aslında, bu tür ciddi yaraları olan her on hastadan dokuzunun, Groningen ve Utrecht'teki üniversite hastaneleri ve Zwolle'deki Isala hastanesi gibi bir travma merkezinde tedavi edilebilmesi gerekiyor.

Bakan Kuipers’a göre önümüzdeki yıl mart ayına kadar tüm bölgelerdeki hastanelerin gerekli olan kuralları yerine getirmesi gerekiyor. Bakan; 2024 yılından itibaren de standardı karşılayamayan hastanelere karşı da önlem alınacağını belirtiyor.

Ulusal Akut Bakım Ağı verilerine göre son beş yıl içerisinde, her on ağır yaralı hastadan sadece 7’si özel bir travma merkezine nakledildi. Geçen yıl ise bu sayıya bile ulaşılamadı. Bu konuda en geride kalan bölgeler Noord-Nederland, Brabant ve Noord-Holland/Flevoland bölgeleri oldu.

Özel olarak tasarlanan travma hastaneleri ve burada çalışan personelin bilgisinin de ağır yaralanmalar konusunda geniş olması, hastanın triyajda daha iyi kontrolden geçmesini sağlıyor. 

Travma merkezlerine nakledilmesi gereken vakaların yüzde 68'inde, çeşitli alanlardaki tıp uzmanlarından oluşan bir travma ekibinin hastayı görmesi gerekir. Bölge hastanelerinde ise vakaların yalnızca yüzde 12'sinde bu durum söz konusu olabiliyor. Bunun yanı sıra travma hastanelerinde örneğin daha hızlı bir şekilde CT scan çekilme gibi olanaklar bulunuyor.

Ulusal Akut Bakım Ağı başkanı Dr. Mark Kramer, “Belirli bir bakım daha sık sağlanırsa, hayatta kalma şansı artar. Hollanda'da en ağır şekilde yaralanan çocukların yüzde 10'u ölüyor. Travma bakımının daha yoğun olduğu Amerika'da bu oran yüzde 3” dedi ve bu alanda gerçekten gelişme sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Kramer ağır yaralanma vakalarında hastanın önceliklerine göre tedavinin belirlenmesinin büyük önem arz ettiğini dile getirdi ve kaza sonrası ilk kontrolün normal ambulans personeline göre ciddi yaralanmalar konusunda daha fazla deneyime sahip bir doktor ve hemşireden oluşan mobil bir tıbbi ekip tarafından yapılması gerektiğini belirtti. 

Şuanda Hollanda’da dört travma helikopterinin görev yaptığını belirten Kramer, kaza anında ambulans ekibinin böyle bir ekibi uyarabileceğini ve derhal bir hemşire ve bir doktorun bulunduğu travma helikopterinin olay yerine gelebileceğini kaydetti. Doktor Kramer ambulans personelinin ciddi bir yaralanma durumunda daha iyi değerlendirme yapabilmesini sağlamak için de çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. 

Doktor Kramer ayrıca, Bakan Kuipers'in ağır yaralı hastaların tedavisi konusunda adım atmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. 

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Politie.nl

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.