Algemeen Dagblad gazetesinde bugün yayınlanan bir haberde, ABN AMRO bankasının yaptığı bir araştırmaya yer verildi. Bankaya göre şuanda hanelerin ödediği enerji faturaları sınırlı düzeyde arttı. Bu nedenle çok büyük miktarlarda ödenemeyen fatura olduğu düşüncesi gerçeği yansıtmıyor. Bankaya göre hükümetin düşündüğü enerji destek paketine de şuanda gerek yok.

Habere göre banka geçtiğimiz sekiz aylık dönem içinde, bir milyon hanenin aylık enerji fatura bedellerini ve yılsonu fatura envanterlerini inceledi. Çıkan sonuç için ABN AMRO’nun yaptığı yorum “Her şeyi hazırlayın ama harekete geçmek için bekleyin” şeklinde oldu.

Banka; yaptığı geniş çaplı araştırma sonucunda, henüz bir enerji krizi yaşanmadığı ve destek paketine gerek olmadığı sonucuna vardı. 

‘Ortalama artış dörtte birden biraz fazla’
AD gazetesine bir açıklama yapan ABN AMRO baş ekonomistlerinden Sandra Phlippen araştırmaya göre ortalama aylık fatura bedelinin geçen yıl ağustos ayında 132 euroyken bu yıl ağustos ayında 166 euroya kadar çıktığını kaydetti.

Bu nedenle bankaya göre ortalama artış, bir yıl öncesine göre dörtte birinden biraz fazla. Banka analizinde ayda 500 euro ödeyen hanelerin de var olduğu ancak bunun istisnai bir durum olduğu belirtiliyor. 

Baş ekonomist Phlippen bu nedenle hükümetin tüm planının hazırda olması gerektiğini belirttiği açıklamasında “Harekete geçmek için her şeyi hazırlayın, ancak gerekene kadar bekleyin. Aksi halde enflasyon daha da yükselir.” şeklinde ifade kullanıyor.

‘Yardım için asla erken değil’
Artan enerji faturaları ve hanelerin durumu ile ilgili geçtiğimiz günlerde alarm zillerinin çaldığını açıklayan Hollanda Bütçe Bilgilendirme Enstitüsü Nibud ise banka ile aynı görüşte değil. 

Nibud'a göre insanları borçtan kurtarmak için asla erken değil. Bir kurum sözcüsü, “ABN AMRO enflasyonun yükselmesini istemiyor ve rakamlara bu açıdan bakıyor.” açıklamasında bulunurken, ancak tüketicinin gözünden bakıldığında durumun farklı göründüğüne dikkat çekti.

İnsanların yükselen enerji fiyatları nedeniyle daha fazla stres altında olduğunun görüldüğünü belirten Nibud, olabileceklerden korkulduğunu da dile getirdi. Sözcü “Bir sonraki tarifenin ne olacağı konusunda tam bir belirsizlik var. İnsanlar zaten fırtınanın geldiğini görüyor ve bunda da haklılar” şeklinde açıklama yaptı.

Nibud, bu arada hükümetin gelecek yıl için düşündüğü önlem paketinden çok memnun olduğunu, ancak daha da önemlisinin insanlara bu yıl sonbaharda yapılabilecek bir yardım olduğuna dikkat çekti. 

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.