Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Karien van Gennip tarafından Meclis’e gönderilen bir açıklamada önümüzdeki dönem içinde halen çalışacak durumda olan binlerce 60 yaş ve üstü kişinin sağlık kontrolü yapılmadan direk olarak malulen emekliye ayrıla bileceği belirtildi. Ortaya çıkan bu bilgi bazı çevreler tarafından tepki ile karşılandı.

Bakan Van Gennip açıklamasında UWV’nin sağlık kontrollerinde yoğunluğu atlatamadığını ve bu yöntemle oluşacak mali yükün önüne geçilebileceğini belirtiyor. Bakana göre bu sorunları aşmanın yöntemi Basitleştirilmiş Değerlendirme’den geçiyor.

Bakanın önerdiği plan uygulanırsa hemen hemen tüm 60 yaş üzeri WİA ödeneği (malulen emeklilik) başvurusu yapan kişiler, normal şartlarda yapılan sağlık kontrolü adımına tabi olmadan, direk olarak emekli olacak.

Yapılan bir hesaplamaya göre bu grup içerisinde tahminen 2 bin 685 kişi normalde hiçbir şekilde malulen emekli olamayacak durumda olmasına rağmen, WIA ödeneği almaya başlayabilecek.  

Bakanın planına göre bu şekilde emekli edilen altmış yaş ve üzeri grup, örneğin işsizlik ödeneği gibi, diğer sosyal ödeneklere başvuramayacağı için, sosyal ödenek maliyetlerin de belirli miktarda bir azalma sağlanmış olacak.

Van Gennip, UWV'nin tıbbi muayeneler yapan bölümünde kapasitenin çoktan aşıldığını ve bu yükün hafifletilmesi gerektiğini söylüyor. Malulen emeklilik başvurularında yaklaşık her beş kişiden birinin, altmış yaşın üzerindeki kişilerden oluştuğu belirtiliyor. 

Bakan mektubunda, 60 yaş ve üstü kişilere yönelik programın 'kimseye zarar vermediğini' vurgularken, sonuçta Basitleştirilmiş Değerlendirme Yönteminin kişilerin alacağı ödenek miktarını etkilemeyeceğini özellikle vurguluyor. 

Bakan, aksine yaklaşık 5 bin kişinin normalde hak edeceklerinden daha yüksek bir ödenek olan 'WGA 80-100' yardımı alacağını da belirtiyor.

WGA yardımı aslında tamamen iş göremez durumda olan, ancak yine de iş bulma veya iyileşme şansı bulunan kişilere yönelik uygulanıyor. Yardım, çalışana iki ay boyunca en son kazandığı maaşın yüzde 75'ini alma hakkı veriyor, ardından bu oran yüzde 70'e düşürülüyor.

İki grup bu plandan ayrı tutuluyor
Bakanın sunduğu planda iki istisna bulunuyor. Birincisi tam ve kalıcı engellilik ödeneği olan 'IVA ödeneği' almaya hak kazanması ihtimali bulunan altmış yaşın üzerindeki kişiler için geçerli. Bu kişiler başvurularında yine de UWV sağlık kontrolünden geçecek. IVA ödeneği alan kişilere, ömürleri boyunca, son maaşlarının yüzde 75’i kadar ödeme yapılmakta.

Bir diğer istisna ise altmış yaşın üzerinde, herhangi bir sağlık sorunu veya engeli bulunan ve tıbbi muayene olmaksızın yeterli gelir elde edebileceklerini zaten kanıtlamış olan kişiler için geçerli olacak.

Basitleştirilmiş Değerlendirme Yöntemine katılım zorunlu değil
UWV; 60 yaş üstü ancak çalışmaya devam eden kişilerin, bu uygulamaya zorunlu olarak tabi tutulmayacaklarını özellikle belirtiyor. Bu kişilerin Basitleştirilmiş Değerlendirme Yöntemine katılmamayı seçebileceklerini belirten UWV, bu durumda diğer WIA başvuruları yapanlar gibi doktor kontrolüne tabi tutulacaklarını belirtti. 

WIA,WAA ve IVA Ödenekleri
WIA Ödeneği

Tam olarak “Çalışma Kapasitesi Yasasına göre Çalışma ve Gelir” anlamına gelen WIA ödeneği, hastalık nedeniyle hiç veya normalden daha az çalışmak zorunda kalan kişiler ile hastalığı nedeniyle eski maaş düzeyinde gelir elde edemeyen kişilere veriliyor.

WGA Ödeneği
Tam anlamıyla “Kısman Engellilere İşe Dönüş” anlamına gelen WAG ödeneği 2 yıl veya daha uzun süre hasta ve (gelecekte) çalışmaya başlayabilecek kişiler ile çalışırken eski maaşının yüzde 65’i veya daha azını kazanabilecek olan kişilere veriliyor.

IVA Ödeneği
Tam anlamıyla “Tamamen Engelliler için gelir” anlamına gelen IVA ödeneği engelliliği gelecek dönemde kesinlikle değişmeyecek olanlar ile çalıştığı zaman eski maaşının yüzde 20’si veya daha azını kazanacak olanlar için veriliyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.