Bu ayın 22’sinde yapılacak olan erken genel seçimler için seçmen kağıtları adreslere gönderildi. Seçmen kağıdını almadıysanız, yedek seçmen kağıdı talep etmek istiyorsanız veya bir başkasını yetkilendirmek istiyorsanız nasıl yapabileceğinizi sizin için açıklıyoruz. 

22 Kasım 2023 tarihinde yapılacak erken genel seçiminde, 250 bini Türkiye kökenli olmak üzere toplam 13 milyon 300 bin vatandaş oy kullanabilecek. Merkez İstatistik Bürosu (CBS) verilerine göre bu yılki seçimde 800 bin kişi ilk kez oy kullanacak. 

Seçmen kağıdım gelmedi, ne yapabilirim?

stempas önyüzü
Seçime 14 gün kala seçmen kağıtları vatandaşlara gönderiliyor. 22 Kasım 2023 Çarşamba günü yapılacak olan seçimler için oy pusulanızı en geç 8 Kasım 2023 tarihine kadar alacaksınız. 

Seçmen kağıdınızda kişisel bilgileriniz bulunmakta. Ayrıca evinize yakın olan seçmen sandığının adresi belirtilir.

Oy kullanırken seçmen kağıdınızı beyan etmeniz gerekir. Bu nedenle oy vermeye giderken seçmen kağıdınızı unutmamanız gerekmekte. Oy kullanacağınız sandık görevlisine seçmen kağıdınızı vererek oy pusulasını alabilirsiniz. 

Eğer seçmen kağıdı almadıysanız veya kaybettiyseniz, yedek seçmen kağıdı talep edebilirsiniz. Bu yazılı olarak veya belediyede sözlü olarak yapılabilir. 

Yazılı olarak yedek oy pusası talep etmek
Bu en geç 17 Kasım 2023, saat 17:00'ye kadar yapılabilir. Bunun için aşağıdaki adımları takip edin:

  • Kendi belediyenizin web sitesinden 'Yedek oy pusası talebi' (Verzoek voor een vervangende stempas ) formunu indirin.
  • Formu doldurun ve kimlik belgesinin bir kopyasını çıkarın.
  • Doldurulmuş formu ve kimlik belgesinin kopyasını belediyenizin Nüfus Müdürlüğü'ne (Burgerzaken) gönderin. Bu posta ile veya e-posta aracılığıyla yapılabilir. 

Sözlü olarak yedek oy pusası talep etmek 
En geç 21 Kasım 2023, saat 12.00'ye kadar belediyeye sözlü olarak yedek oy pusası talep edebilirsiniz. Belediyenizi arayarak bir randevu yapmanız gerekir. Randevuya kimlik belgenizi götürmelisiniz. Belediyeniz size yedek oy pusulası verecektir.

Oy kullanmak için başka birine vekalet verme
Bir başkasının sizin adınıza oy kullanmasını isterseniz, o kişiyi yetkilendirebilirsiniz. Bunun için şu hususlara dikkat etmeniz gerekir: Yetkilendirdiğiniz kişi, kendi oyunu kullanırken sizin oyunuzu aynı anda kullanmak zorunda, Bir kişi kendi oyunun dışında sadece iki kişinin daha oyunu kullanabilir, Sizin bir kişiyi yetkilendirmeniz gerekir. Bunun tam tersi yani biri gelip size oyunuzu kullanmak için soramaz. Eğer birine vekalet verdiğiniz halde kendiniz oy kullanmak isterseniz, seçmen kağıdını geri istemelisiniz. Bu şekilde kendiniz oy kullanabilirsiniz.

Kendi yerinize bir kişiyi yetkilendirmek isterseniz bunu iki şekilde yapabilirsiniz: 

Stempass arka yüzü
Seçmen kağıdı ile vekalet verme 
Sizin yerinize oy kullanmasını istediğiniz kişiyi elinizdeki seçmen kağıdını kullanarak yetkilendirmek için seçim gününe kadar vaktiniz bulunmakta. Yetkilendirmek istediğiniz kişi sizinle aynı belediyede yaşamalıdır.
Aşağıdaki işlemleri yaptığınız zaman, yetkilendirdiğiniz kişi sizin adınıza oy kullanabilir; 

  • Seçmen kağıdınızın arka yüzünde bulunan kısma yetkilendirmek istediğiniz kişinin bilgilerini yazın.
  • Seçmen kağıdınızın üzerine imzanızı atın. Yetkilendirmek istediğiniz kişi de bir imza atmalıdır.
  • Yetkilendirdiğiniz kişiye seçmen kağıdınızı ve kimlik belgenizin bir kopyasını verin. Kopya aynı zamanda telefonda veya tablette iyi okunabilir bir görüntü de olabilir. 

Yazılı olarak vekalet verme
Seçmen kağıdınız gelmeden de yazılı olarak bir kişiye vekalet verebilirsiniz.Bunun için aşağıdaki adımları takip edin:

  • Kendi belediyenizin web sitesinden Oy vermek için vekalet talebi' (Verzoek om bij volmacht te stemmen) formunu indirin.
  • Formu yetkilendirmek istediğiniz kişi ile birlikte doldurun.
  • Doldurulmuş formu en geç 17 Kasım 2023 Cuma günü belediyeniz tarafından alınacak şekilde posta ile gönderin. 
  • Formunuzu gönderdikten sonra belediye başvurunuzu değerlendirir. Daha sonra yetkilendirilen kişi yazılı bir onay alır. Bu onay belgesi ile yetkilendirdiğiniz kişi sizin adınıza oy kullanabilir.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş