1 Ocak'ta girişimciler için yasa ve yönetmelikler yeniden değişiyor. Asgari ücret saatlik çalışmaya göre ayarlanıyor, yol ücretleri artıyor, yiyecek ve içecek sektöründe tek kullanımlık plastikler kalkıyor. 

İşte işletme sahiplerini ilgilendiren en önemli değişiklikler…

Saatlik ücret sistemine geçiliyor
1 Ocak'tan itibaren yasal asgari ücret, 21 yaş ve üzeri çalışanlar için yüzde 4'ün biraz altında bir artışla saat başına 13.27'ye yükseltildi. Gençlerin alacağı asgari ücret miktarı da arttı.

Önümüzdeki yıl yürürlüğe giren bir diğer büyük değişiklik ise maaşların çalışılan saat üzerinden hesaplanacak olması. Yeni Saatlik Asgari Ücret (het minimumuurloon) düzenlemesi, asgari ücretle çalışan herkes için geçerli olacak. Yeni düzenleme ile birlikte mevcut sistemde geçerli olan “sabit aylık, haftalık ve günlük asgari ücret” uygulamalarına son

İşverenler çalışanlarına en az belirlenen saat ücreti üzerinden ödeme yapmakla yükümlü olacak. 21 yaş ve üzeri tüm çalışanlar için standart saatlik asgari ücret, 21 yaşın altındaki çalışanlara ise en az saatlik gençlik asgari ücreti üzerinden ödeme yapılacak.

Bununla birlikte, mevcut toplu iş ve bireysel iş sözleşmelerinin yeni hukuk sistemine uyumlu hale getirilmesi gerekecek. Bu konuda Sosyal İŞler Bakanlığının hazırladığı klitapcığa da göz atabilirsiniz.

Şimdiye kadar aylık olarak (40 veya 36 saatlik çalışma) hesaplanıyordu. Bazı sektörlerde tam zamanlı istihdam haftada 40 saat, bazılarında ise 36 saat çalışma anlamına gelmekteydi. Dolayısıyla haftada 40 saat çalışan işçiler 36 saat çalışanlara göre saat başına daha az ücret alıyorlardı. Bu sistemin adil olmadığını düşünen hükümet, saatlik hesaplama yöntemine geçilmesine karar verdi. 

Yiyecek ve içecek sektöründe plastik yasaklandı
Ocak ayından itibaren yiyecek ve içecek sektöründe, tek kullanımlık tabak, bardak, çatal ve bıçaklar kullanılamayacak. Girişimciler müşterilerine yeniden kullanılabilir çatal, bıçak veya bardak sunmak zorunda kalacak.

Bazı girişimciler muafiyet için başvurabiliyor, ancak bu izini alan işletme, kullanılan ambalajları geri toplayıp yüksek kaliteli, yiyecek ve içecek sektöründe yeniden kullanılabilir hale getiren geri dönüşüme vermek zorunda.

Limited şirket başvurusu çevrimiçi yapılabilecek
1 Ocak'tan itibaren bir Limited Şirket (Besloten Vennootschap - BV) kurmak isteyen girişimci bunu çevrimiçi (Online) olarak yapabilecek. BV kurulması için fiziksel olarak bir noter ofisine gitmek gerekmeyecek. Noter, kuruluş senedini sizinle yine çevrimiçi olarak, bir video bağlantısı üzerinden de gözden geçirebilecek. Ayrıca, kimlik doğrulama süreci ve imzalama işlemi de dijital olarak gerçekleştirilecek.

Toplu taşıma ve yol masrafları
İşverenler, 1 Ocak'tan itibaren kilometre başına, vergiden muaf olarak en fazla 23 sent yol masrafı gideri ödeyebilecek. 2023 yılında bu miktar 21 sentti. Hükümet tarafından belirlenen bu ücreti geçen ödemeler, vergi makamlarınca maaş olarak değerlendirilecek, işveren bu nedenle üzerinden gelir vergisi kesintisi yapmak zorunda kalacak. Serbest meslek sahipleri ise bu ödemeyi kârdan düşebilecek.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.