Resmi olarak önümüzdeki hafta Salı günü açıklanacak 2023 bütçesi, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da zamanından önce basına sızmaya başladı. Ortaya çıkan belgelere göre bu yıl satın alma gücü ortalama yüzde 6,8 küçülecek, önümüzdeki yıl ise yüzde 3,9 büyüyecek.

Telegraaf gazetesinde yer alan ve sızdırılan Miljoenennota belgelerinden yola çıkılarak hesaplandığı belirtilen bir haberde, 2022 ve 2023 yılında hanelerin satın alma gücünün nasıl şekilleneceği aktarıldı.

Ortaya çıkan tabloya göre; Ağustos ayında 2022 satın alım gücünün yüzde 7’lik tarihi bir kayıp yaşayacağını açıklayan Merkezi Planlama Bürosu’nun bu öngörüsü neredeyse gerçek olacak. Hükümet genel olarak bu yılki satın alma gücü kaybının ortalama yüzde 6,8 olacağını düşünüyor.

Kabine hala bu yıl enerji faturaları için alınacak önlemleri görüşüyor, ancak bu konuda henüz karar vermiş değil. Bütçe Günü’nde bu konun da aktarılacağı tahmin ediliyor.

2023’de yüzde 4’lük kazanım
Yürütülen bütçe görüşmeleri sırasında önümüzdeki yıl için şimdiden önlemler alındığı görülüyor. Ortaya çıkan bilgilere göre hükümet 2023 yılı için sağlık ve kira yardımı miktarını artırmayı, çalışanlar için gelir indirimi (arbeidskorting) ve enerji faturalarındaki vergi indirimini uzatmayı planlıyor.  

Gazetenin hesaplamasına göre yapılacak desteklerle birlikte ortalama olarak, yeni yılda satın alma gücünde yüzde 3,9’luk bir artış sağlanacak.

Ancak bu pozitif gelişme toplumun her kesimi için geçerli olmayacak. Örneğin düşük gelirlilerin 2022 yılında yaşadığı satın alım gücü kaybı önümüzdeki yıl tamamen karşılanmış olacak ancak, milyar dolarlık önlemlere rağmen, orta gelirlilerin pozisyonu listenin en altında kalmaya devam edecek.

Gazetedeki haberde tüm bu hesaplamalara rağmen büyük bir belirsizlik olduğuna da dikkat çekiliyor. Ortaya çıkartılan tablonun örneğin evlerinin ne kadar yalıtılmış olduğuna veya enerji sözleşmesinin değiştirilme zamanına bağlı olarak, hane başına büyük ölçüde farklılıklar göstere bileceği belirtiliyor. Ayrıca önümüzdeki dönemde enerji fiyatlarındaki gelişmelerin de tablodaki rakamlara etki edeceği vurgulanıyor.
 
Gazetenin hazırladığı 2022 – 2023 satın alma gücünün farklı gruplarda nasıl sonuç vereceğinin gösterildiği tablo şu şekilde:

cizelge-1

Foto: Matheus Frade - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.