Yürütülen bütçe görüşmelerinde masaya yatırılan konuların arasında önümüzdeki yılın sağlık sigorta prim miktarları da gelmekte. Görüşmelerden sızan bilgilere göre gelecek yıl, aylık temel sağlık sigortası prim miktarı ortalama 137 euroya çıkacak.

Telegraaf gazetesinin Den Haag’a yakın kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre 2023 yılında sigorta primlerine aylık ortalama 10 euro zam yapılacak. Bu hesaplamayla prim miktarı aylık ortalama 137 euro, yıllık ise 1649 euroya çıkacak. 

Bu yıl mart ayında elde edilen bilgilere göre hükümet aylık prim miktarını 15 euro artırmayı planlıyordu. Buna göre bu yıl ortalama 125 euro olan en düşük temel sağlık sigortası prim miktarı önümüzdeki yıl 140 euro olacaktı. Ancak son alınan bilgiler bu planda değişiklik yapıldığını gösterdi.

Ayda ortalama 10 euroluk zam
Elde edilen verilerle yapılan hesaplamaya göre; tek başına oturan bir kişi önümüzdeki yıl sağlık sigortası primi için ayda 10 euro daha fazla ödemek zorunda. İki kişilik bir ailenin yıllık ödeyeceği temel sağlık sigortası prim bedeli ise ortalama 240 euro artacak. 

Ayrıca yüzde 8 civarında seyreden enflasyon nedeniyle ek sigorta primlerinin de artacağı beklenmekte. Bu yıl ayda 20 euro ek sigorta primi ödeyen bir hane, önümüzdeki yıl yaklaşık 21,60 euro ödemek zorunda kalacak:

Sağlık sigortası yardımı ödeneği
Aylık prim miktarının yanı sıra sağlık sigortası yardımı ödeneklerinde (Zorgtoeslag) de zam yapılacağı belirtiliyor. Gazetenin kaynaklarına göre önümüzdeki yıl ailelerin aldığı ödenek miktarı en fazla 34 euro artacak.

Hesaplamada kullanılan gelir sınırı iki kişilik bir aile için 23.000 euro. Bu nedenle, sağlık yardımı esas olarak gelir açısından gerçekten alt sınırda yaşayan insanlara yarar sağlayacak.

Zorgwijzer: Grup indirimi kalkıyor
Sağlık sigortası poliçeleri için bir bilgi ve karşılaştırma sitesi olan Zorgwijzer sitesinde yapılan hesaplamada, 2023 yılında temel sağlık sigortası prim miktarının ortalama 128 euro olacağı, kiişinin kendi ödemesi gereken “kişisel risk prim” (eigen risico) bedelinin ise daha önce kararlaştırıldığı gibi 385 euroya çıkacağı belirtildi. Tüm vatandaşlar için geçerli olan kurala göre kişisel prim riski en fazla 500 euroya kadar yükseltilebiliyor.

Sitede ayrıca 1 Ocak 2023'ten itibaren, temel sağlık sigortalarında grup indirimi uygulanmayacağına dikkat çekildi. Halen geçerli olan yüzde 5'lik indirim önümüzdeki yıldan itibaren kaldırılıyor. Bunun yanı sıra ek sigorta poliçelerinde grup indirimi özelliği devam edecek.

Nihai karar Bütçe Gününde açıklanacak
Sağlık primi hesaplama yöntemi normalde yalnızca Bütçe Günü'nde yayınlanacak olan yeni Halk Sağlığı Ulusal Bütçesinde duyuruluyor. 

Hükümetin sigorta şirketlerine önerdiği en düşük fiyat “Nominale zorgpremie” olarak adlandırılan taban fiyat için geçerli. Sigorta şirketleri bu taban fiyat üzerinden önümüzdeki yılın aylık prim miktarlarını belirleyerek en geç kasım ayında 2023 yılı için geçerli olan prim miktarlarını açıklayacak. 

Hükümetin sunduğu ve sağlık sigortası primlerinde kılavuz niteliğindeki taban fiyat, sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebiliyor. Bazı şirketler örneğin kendi mali rezervlerine dayanarak prim miktarında indirime gidebiliyor.

Foto: Laurynas Mereckas - Unsplash
 

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.