Hollanda Tüketici ve Piyasa Gözetim Kurumu’nun (Autoriteit Consument & Markt - ACM) bu hafta Perşembe günü bildirdiğine göre; önümüzdeki yıl hanelerin ısınma giderlere yüzde 67 artacak. 

Gözetim kurumu her yıl, tedarikçi şirketlerin bir sonraki yıl ne kadar zam yapacağına karar veriyor. Geçtiğimiz yıl şirketlere, 2021 için yüzde 0,7 indirim yapmaları talimatı veren ACM, 2022 yılında en fazla yüzde 67 oranında zam yapabileceklerini bildirdi. 

ACM’e göre yüzde 67’lik zammın belirlenmesindeki en büyük neden, uluslararası pazardaki gaz fiyatlarının keskin bir şekilde artması. 

2022 en yüksek ısınma gideri 2542 euro
Önümüzdeki yıl tedarikçilerin ACM’in belirlediği en yüksek miktar olan yüzde 67 oranındaki zammı uygulaması halinde, bu yıl ısınma gideri olarak 1523 euro ödeyen bir hane, önümüzdeki yıl yaklaşık 2542 euro (KDV dahil) ödeyecek.

ACM enerji tedarikçilerine yaptığı uyarıda, belirlenen bu yüksek zam oranına rağmen, daha çekingen davranması gerektiği belirtildi. Başka bir değişle ACM, şirketlerin yüzde 67’lik zam yerine daha düşük miktarlarda zam yapması gerektiğini söylüyor. 

Kurum ayrıca, tedarikçilerin bu artıştan sağladıkları miktarı, karı artırmak için değil, yalnızca maliyetleri karşılamak için kullanabileceklerini ve şirketlerin bu kurala uyup uymayacağının denetleneceğini açıkladı.

İlk tepki derneklerden geldi
ACM’nin yaptığı 2022 zam açıklamasına ilk tepki Tüketici Derneği, De Woonbond ve Ev Sahipleri Derneği’nden geldi. Her üç dernek de hükümetin bu konuda müdahalede bulunması gerektiğini belirtirken, tedarikçi şirketlere de fiyat artışını sınırlı tutması çağrısını yaptı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU