Hollanda sağlık sistemine göre her vatandaşın yılda bir kez sağlık sigortası şirketini değiştirme hakkı bulunmakta. Ancak, 31 Aralık 2022'den önce, mevcut sağlık sigortalarında kalmak veya başka bir sigortaya geçmek arasında bir seçim yapmanız gerekmekte. 

Sağlık sigortası şirketleri 2022 yılı için geçerli olacak sigorta prim miktarlarını açıkladı. Şirketlerin büyük çoğunluğu prim miktarlarında zam yaptı.  

Kendi bulunduğunuz sigorta şirketinde kalmayı veya başka bir sigorta şirketine geçmeyi düşünenlerin 31 Aralığa kadar dikkatli bir şekilde araştırması ve ona göre karar alması gerekmekte. 

2022 sağlık sigortası prim miktarları 

Hollanda’nın en popüler dört sağlık sigortası şirketi CZ, Menzis, VGZ ve Zilveren Kruis prim miktarlarında 3 euro ile 8 euro arasında zam yaptı.

2022 prim miktarında en fazla artış, 11 euro ile Besured en Promovendum şirketinde görüldü. 

Öte yandan 2022 temel sağlık sigortası primlerinde indirim yapan şirketlerde oldu. Zorg en Zekerheid temel sağlık paketi prim miktarında 4,30 euro ve Pro Life ise 3,65 euro indirime gitti.

Önümüzdeki yıl için sağlık sigortası primlerindeki değişikliklerin yanı sıra, sağlık yardımı ödeneği (Zorgtoeslag) miktarında da değişiklikler olacak. Buna göre bekar bir kişi, gelir hala aynıysa, alacağı sağlık yardım ödeneği miktarı 4 ila 10 euro arasında artacak. Evli veya biriyle birlikte bir ev satın aldıysanız ve gelirinizde değişiklik yoksa, alacağınız sağlık yardım ödeneği miktarı 5 ila 12 euro arasında artacak. 

Nasıl karar vermeliyim?

Öncelikle, hangi bakıma ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz. Temel sağlık sigortasının neleri kapsadığını ve ek sigorta paketi almanızın gerekli olup olmadığına karar verin. Buna ek olarak, zorunlu kişisel prim miktarlarını ve içeriğini kontrol edip,  bu prim miktarını yükseltmek isteyip istemediğinizi araştırın. 

Hollanda’da her vatandaşın, temel paketin dışında kişisel olarak ödemesi gereken prim miktarı önümüzdeki yıl 385 euro olacak. Başka bir değişle sağlık harcamalarında ilk 385 euro'yu kendiniz ödemeniz gerekecek. 

Bu prim miktarını 500 euroya kadar artırmanız mümkün. Kişisel prim miktarını yükseltmeniz yıllık bazda alacağınız sağlık prim indiriminin de 300 euroya kadar çıkmasını sağlar. 

Sağlık sigortasında indirim alıp alamayacağınızı da kontrol etmeniz gerekmekte. Öğrenci veya serbest meslek sahibi olarak her durumda indirim alma hakkınız bulunuyor. 

Ayrıca aynı sağlık sigortasını toplu olarak (iş yeri üzerinden veya bir grup olarak) yaptırabilirsiniz. Kolektif Sigorta veya Grup Sigortası olarak adlandırılan bu yöntemde, sağlık primlerinde indirim hakkı da elde etmiş olursunuz.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU