Ulusal Araç Suçları İstihbarat ve Ekspertiz Merkezi LIV rakamlarına göre Hollanda’da son yirmi yıldır ilk kez oto hırsızlığı sayılarında artış yaşanıyor. LIV verilerine göre; bu yılı ilk altı aylık diliminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 daha fazla araç hırsızlığı yaşandı.

Merkezin paylaştığı verilerde ocak ayından haziran ayının sonuna kadar Hollanda’da 2900 binek aracı çalındı. Oto hırsızlarının en fazla rağbet ettiği araç markası ise Toyota oldu. Bu yıl toplam 476 adet Toyota marka araç çalındı.

LIV; Ford, Opel, Peugeot ve Mazda hırsızlığında da yüzde 21 ila yüzde 39 arasında artış olduğunu belirtti. Öte yandan motosikletler ( yüzde39), mopedler ve hafif mopedler (yüzde 38) ve hafif ticari araçlarda (yüzde 32) görülen hırsızlık olaylarında da ciddi artış yaşandı.

Den Haag, Rotterdam ve Amsterdam olmak üzere, 3 büyük şehirde mopedlerin, hafif mopedlerin ve motosikletlerin çalınma oranı ortalama yüzde 40 arttı. 

Büyük şehirlerde iki tekerlekli araçların hareket kabiliyetinin ve park olanağının daha kolay ve daha ucuz olduğunu belirten LIV, bu durumun iki tekerlekli araç hırsızlığı sayılarının artmasında olası neden olabileceğini belirtiyor.

‘Alarm sisteminin önemi büyük’
Ulusal Araç Suçları İstihbarat ve Ekspertiz Merkezi yetkilisi Rudi Welling, özellikle eski modeller ve ekstra alarm sistemine sahip olmayan araçların çalınma olasılığının yüksek olduğunu belirtti.

Welling bu konuda “Sorunun bir kısmı, yeni fiyatı 50.000 euro'nun altında olan dört yaş ve üstü araçların genellikle ekstra bir alarm sistemine sahip olmaması ve bu nedenle hırsızlığa karşı ekstra savunmasız olmalarıdır.” şeklinde ifade kullandı.

Rudi Welling hırsızların ‘keyless entry’ (anahtarsız giriş) olarak adlandırılan yöntemle anahtarsız açılabilen arabaları çalmasının da genellikle daha kolay olduğunu belirtti.

Yılın ilk yarısında çalınan araçlar içerisinde binek araçlarının yanı sıra diğer araçlarda da artış yaşandı. LIV verilerine göre çalınan motosiklet, moped, hafif moped ve hafif ticari araç sayısı da arttı. Geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl bu ulaşım araçlarının çalınma sayısı yüzde 30 ila 40 oranında arttı.

Ulusal Araç Suçları İstihbarat ve Ekspertiz Merkezi LIV
RDW, Polis ve Araç Suçları Sigorta Kurumu Vakfı'nın (VbV) ortaklığında çalışan Ulusal Araç Suçları İstihbarat ve Ekspertiz Merkezi LIV, araç suçlarıyla ilgili soruşturmalarda polisi ve yargıyı destekliyor. Kurum aynı zamanda yürürlükteki yasa ve yönetmelikler çerçevesindeki mevcut bilgileri sağlamak ve geliştirmede merkezi bir işlevi yerine getiriyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın