Hollanda'nın tarihi ve ikonik değirmenlerinden yaklaşık 1200 tanesi, bu hafta sonu kutlanacak olan Ulusal Değirmen Günü vesilesiyle, dünya genelinden gelen binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapacak.

Hollanda Değirmenler Vakfı tarafından düzenlenen ve her yıl 13-14 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen Ulusal Değirmen Günü etkinliği kapsamında, ülke genelindeki rüzgar ve su değirmenlerinin büyük bir kısmı halka açılıyor.

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Kinderdijk köyündeki 15. yüzyıldan kalma 19 değirmen, Schiedam'daki dünyanın en yüksek değirmeni ve daha pek çok değirmen, bu özel hafta sonu için kapılarını açacak.

Kinderdijk Köyü, Turistlerin Favorisi Kinderdijk köyündeki 19 değirmenin 3'ü müze olarak hizmet verirken, geriye kalan 16'sında hala insanlar yaşamaktadır. Hem Hollandalı hem de uluslararası turistlerin ziyaret listesinin başında yer alan Kinderdijk, günlük olarak binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

15. yüzyılda inşa edilen büyük su değirmenleri, Ablasserwaard bölgesinin en alçak noktası olan Kinderdijk'ta, bölgede birikmiş olan suyu dışarıya pompalamak için kullanılıyor.

Dünyanın en yüksek değirmeni Schiedam’da

De Noor değirmeni schiedam

Dünyanın En Büyük Değirmeni Schiedam'da 33,3 metre yüksekliğiyle dünyanın en büyük değirmeni, Schiedam şehrinde bulunmaktadır. Ancak kanat açıklığı bakımından, Kinderdijk'daki 30 metre kanat açıklığına sahip değirmen bu alanda liderdir.

Schiedam'da bulunan ve 8 değirmen arasında yer alarak dünyanın en büyüğü olarak tescillenen De Noord değirmeni, 15. yüzyılda inşa edildi. Önceden yem ve buğday unu öğütmek için kullanılan değirmen, son 35 yıldır restoran olarak hizmet veriyor.

Hollanda'nın değirmenlerinin çeşitli kullanımları bulunmaktadır ve ülkenin refahının büyük bir kısmı bu değirmenlere borçludur. Yüzyıllardır, değirmenler tahıl öğütme, kereste kesme ve yağ çıkarma işlemlerinde kullanılmıştır. Kağıt ve boya üretiminde de kullanılan

Ülkedeki en yaygın endüstriyel değirmen ise un değirmeni. Burada ekmeğin temeli olan tahıl un haline getirildi. 13. yüzyıldan itibaren nüfus artması ile tahıl talebi de artan ülkede daha fazla un değirmeni yapıldı. Ülkede faaliyette olan birçok un değirmeni bulunuyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Else Margriet - Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.