Rijkswaterstaat, Markermeer'deki su seviyesinin "aşırı derecede yüksek" olduğunu bildirdi. Edam yakınlarında su Normal Amsterdam Seviyesi’nin (NAP) 36 santimetre üzerinde. Monnickendam, Volendam ve ayrıca Warder'da yüksek su nedeniyle çeşitli önlemler alındı. Maas nehri taşma noktasına geldi.

Markermeer’de su seviyesi son 100 yılın en yüksek seviyesinde olmasına rağmen Su İdaresi bentlerin güvende olduğunu açıkladı. Nu.nl’e açıklama yapan Su İdaresi sözcüsü "Ancak bentleri sürekli kontrol etmek için ekstra personel görevlendiriyoruz." dedi.

Önlem almak için her zaman ekiplere ihtiyaç duyulduğu belirtilen açıklamada, kuzeydoğudan esen rüzgar suyun bentlere çarpmasına neden olabileceğinden, Durgerdam çevresindeki bentlere fazladan kum torbaları yerleştirildiğini belirtti.

Ek personel görevlendirildi
Rijkswaterstaat, Perşembe akşam üzeri setin stabilitesiyle ilgili endişeler olması nedeniyle gece boyunca Marken'de ek personel görevlendirerek kontroller yaptı.

Rijkswaterstaat sözcüsü mevcut su seviyelerinin öngörülemez bir tablo ortaya koyduğunu, herşeyin kontrol altında tutulduğunu ancak durumun endişe verici olduğunu belirtirken, “Bu her 100 yılda bir olur.” şeklinde ifade kullandı.

Belediyeler ve bölge sakinleri ekstra önlemler alıyor
Su kurulu, belediyeler ve Rijkswaterstaat ile birlikte durumu izlemeye devam ederken bentlerin dışında kalan bölgelerde yaşayan vatandaşlar için endişe devam ediyor.

Rijkswaterstaat'ın Perşembe günü verdiği bilgiye göre, IJsselmeer'deki su seviyesi de çok yüksek olduğu için, suyu Markermeer'e tahliye etme imkanı bulunmuyor. Bunun bugün mümkün olup olmayacağı henüz belli değil. Bu nedenle durum Edam, Volendam ve Hoorn yakınlarında endişe verici olmaya devam ediyor.

Su kurulu bentlerden, belediyeler ise bentlerin etrafındaki alanlardan sorumlu. Dolayısıyla belediyeler ve bölge sakinleri ekstra önlemler alıyor.

Monnickendam'da kum torbaları bırakıldı ve birkaç iskele kapatıldı. Liman gibi birkaç yerde su kum torbalarının içinden geçebiliyor.

Perşembe akşamı Amsterdam'ın kuzeyindeki Durgerdam'da bulunan Durgerdammerdijk'e sel baskınlarını önlemek üzere tedbir amaçlı kum torbaları yerleştirildi.

Maastricht'te baraj yıkıldı
Maastricht yakınlarındaki Meuse Nehri'nde Çarşamba günü meydana gelen baraj patlamasının ardından 30 yüzen evin demirlediği bölgeye aşırı su akışı gerçekleşti. Bölgedeki yüzen evler tahliye edildi. Bir çok vatandaş otellere yerleştirildi ya da akrabalarının yanına sığındı. Bir yüzen ev serbest Stuwweg üzerindeki bir köprüye çarptı.

limburg sel

Rijkswaterstaat yıkılan barajı onarmak için Belçika’dan büyük kayalar getirilmeye başlandığını açıkladı. Sadece bu kayalar için kullanılan ağların 8 ton olduğu belirtildi.

Limburg'daki Geul'un yanında yaşayanlar da kum torbalarını doldurdu. 2021 yılında bu bölgedeki yerler ciddi sel baskınlarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Maas nehride Perşembe günü saniyede 1.700 metreküp su ölçümü yapıldı. Rijkswaterstaat'a göre bu seviyenin saniyede 1800 metreküpe çıkması ve ardından seviyenin düşmeye başlaması bekleniyor. Ren Nehri'ndeki su seviyesinin Pazar ya da Pazartesi günü zirveye ulaşması bekleniyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Rijkswaterstaat

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.