Temmuz ayı itibariyle asgari ücretlere, ocak ayına göre yüzde 3,13 oranında zam yapıldı. Bu zamla birlikte WAO, WW ve ZW gibi bazı ödenek miktarları da değişti. Ancak önümüzdeki ay uygulamaya girecek değişiklikler sadece bununla sınırlı değil.  

İşte; motor bisiklet teori sınavına girecekleri, AOW yaş grubundaki çalışanları, taşeron işçileri ve sosyal konutlarda oturan kiracıları etkileyecek değişiklikler…

Asgari ücrete yüzde 3,13 oranında zam
Bu yıl Ocak ayında 21 yaş ve üstü tam zamanlı çalışanların maaşı 1.934,40 euroya çıkartılmıştı. Temmuz ayında ise yüzde 3,13’lük bir zam daha yapılacak ve brüt maaş miktarı 1.995 euroya çıkacak.  

Yeni zamlı tarifeye göre 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 21 yaş ve üstü, haftada 40 saat çalışan bir kişinin maaşı, saatlik en az 11,51 euro ve günlük en az 92,08 euro olacak. 

1 Temmuzdan itibaren geçerli 36, 38 ve 40 saatlik kontrata göre hesaplanan asgari ücret miktarları için Rijksoverheid web sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

WAO/WIA, WW ve ZW ödeneklerinin günlük ücretleri, aylık brüt asgari ücretteki artışa göre ayarlanacak ve yüzde 3,13 oranında artırılacak. 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren azami günlük ücret 264,57 euro şeklinde olacak. Bu konuda geniş bilgiyi Rijksoverheid/rekenregels sayfasında bulabilirsiniz.

Hasta kalan AOW yaş grubundaki personel
AOW yaş gurubunda olan ve halen çalışan personel hasta kaldığı zaman mevcut kurala göre maaşı 13 hafta boyunca ödenmeye devam ediyor. Ancak bu kuralda bir değişiklik yapıldı. 1 Temmuz’dan itibaren bu personele sadece 6 hafta boyunca maaş ödemesi yapılacak. 2023 Temmuz ayında hastalık dönemi içerisinde olanlar için on üç haftalık süre uygulanmaya devam edecek.

Kira İndirimi Yasası devreye giriyor
Bu yıl Şubat ayında Senato’da da onaylanan Kira İndirimi Yasası, temmuz itibariyle devreye giriyor. 2021’deki toplam hane gelirine göre düşük gelirli ve oturduğu evin kirası 575 euronun üzerinde olan kiracılar için geçerli olacak bu yasadan, yaklaşık 600 bin hane yararlanacak. 

Yasa gereğince geliri asgari gelirin yüzde 120'sine kadar olan hanelerin kiraları temmuz ayı itibariyle 575 euroya inecek. Bir araştırmaya göre bu hanelerin kiralarında ortalama 58 euro düşüş olacak.

Geçici taşeron işçilerin toplu iş sözleşmesi kurallarında değişiklik
1 Temmuz 2023'ten itibaren geçici taşeron işçiler (Uitzendkrachten ) için toplu iş sözleşmesi kurallarında değişiklik yapılacak. 

Buna göre; 

  • Geçici işçiler artık kararlaştırılan çalışma saatlerinin dışında çalışmaya zorlanamayacak. İşveren ile işçi arasında herhangi bir sabit çalışma saati kararlaştırılmamışsa bu saatler, işçi ile yapılacak görüşmeye göre işçinin de rızası alınarak değiştirilebilecek.
  • İşinde tecrübesi olan taşeron işçiler yeni bir işe başvurduğunda en düşük maaştan çalıştırılamayacak. 
  • Taşeron işçiler sözleşmenin feshinden sonra bir geçiş ödemesi (Transitievergoeding) alma hakkına sahip olacak. Bu ödeme yapılmaması halinde işçi bir yıl içinde bu ücreti talep edebilecek. Daha önceden bu süre 3 aydı. Geçiş ödemesinin bir ay geçmesine rağmen ödenmemesi halinde, işveren belirlenen miktarı yasal faizi ile ödeme yapmak zorunda kalacak.
  • Taşeron işçi ile aynı iş yerinde art arda yapılan sözleşmelerin süresi en az 4 ay olacak.
  • Yargıtay kararıyla, 17 Mart 2023'ten itibaren geçici iş sözleşmesinde bitiş tarihi bulunan bir taşeron işçi, hastalandığı zaman sözleşme bitim tarihine kadar ücretli izin hakkı ediyor. Eğer geçici iş sözleşmesinde bir bitiş tarihi belirtilmemişse, geçici işçi hastalandığı andan itibaren en fazla 2 yıl süreyle ve iyileşme anına kadar ücretli izin hakkına sahip oluyor. 
  • 1 Temmuz 2023'ten itibaren, geçici işçinin, iş göremezlik durumuna düşmesi halinde ve geçici iş sözleşmesi süresince, ek maaş hakkı olacak. Buna göre malullük durumunda kişiye ödenecek miktar;
    • İş göremezliğin ilk 52 haftası için, zaman dilimine göre belirlenen maaşın yüzde 90’ı ve en az geçici işçi için geçerli olan yasal asgari ücret kadar olacak. 
    • 53. haftadan 104. haftaya kadar içinse zaman dilimine göre belirlenen maaşın yüzde 80'i ödenecek.

Plastik ambalajlara ücret
Hollanda’da 1 Temmuz’dan itibaren yiyecek ve içeceklerin plastik ambalajlarına ek ücret alınacak. Otoyollarda satın alınan kahvenin bardağına, paket servislerde verilen plastik bardak ve yemek ambalajları ile marketlerde satılan önceden hazırlanmış sandviç veya salata gibi ürünlerin ambalajlarına ek ücret ödenecek. İşletmeler ya müşterilerin beraberinde getirdiği bardak veya kapları kullanacak ya da depozito alacağı ‘yeniden kullanılabilir’ bir alternatif paket seçeneği sunmak zorunda olacak. Müşterilerine yeniden kullanılabilen bir alternatif ambalaj seçeneği sunan işletme bu ambalaj için depozito alacak. Müşterinin plastik malzeme için ne kadar ödeme yapmak zorunda olduğu işletme tarafından belirlenecek.

Motor bisiklet teori sınavında değişiklik
Temmuz ayı başından itibaren motor bisiklet (Moped) ehliyetleri için uygulanan teori sınavında değişiklik olacak. Sonuçlar sınav bitiminde direk olarak bildirilecek ancak hangi cevapların yanlış olduğu belirtilmeyecek. Bunun yerine ehliyet sınavına giren kişiye email ile gönderilen sonuç belgesinde hangi bölümlerde iyi hangilerinde kötü sonuçlar aldığı belirtilecek. Sınava giren kişinin ehliyet alabilmesi için 50 sorudan 43’ünü doğru cevaplaması gerekecek. 

©Sonhaber.eu 
Fotoğraf: Metehan Demirkaya - Pexel

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.