Dünyada ötanazi uygulamasını kabul eden ilk ülke olan Hollanda’da, bu yıl yürürlüğe giren bir düzenleme, iyileşme umudu olmayan, 12 yaşından küçük çocukları olan ailelere, “çocuğunun daha fazla acı çekmesini önlemek için hayatını sonlandırma” hakkı tanındı. 

Hükümetin, dayanılamaz acı çeken ve iyileşme umudu olmayan 12 yaşından küçük çocuk hastalara ötanazi hakkı tanımaya ilişkin yeni düzenlemesi, 1 Şubat 2024 itibariyle yürürlüğe girdi. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenleme, 1 yaşına kadar olan çocukları kapsamıyor.

Hollanda’da 2002 yılından bu yana, çaresiz hastalığı olanlara belirli koşullar altında ölme izni veriliyor. Ancak bu uygulama sadece 12 yaş ve üzeri bireyler için geçerli. 

Düzenlemeden, yılda 12 yaşından küçük yaklaşık beş çocuk yararlanabilecek. Ötanazi hakkı, sürekli epileptik atak geçiren ve öngörülebilir bir gelecekte ölmesi beklenen çocukları kapsayacak.

Düzenlemeye göre, çocuğun ne istediğini belirtemeyeceği var sayılan durumlarda hem anne hem de babasının ötanazi konusunda aynı fikirde olması gerekecek.

Çocuğun doktoru da, ötanazi konusunda karar vermek için en az bir bağımsız hekime danışmak zorunda olacak.

Çocuk hekimlerinin çağrılarını dinleyen hükümet, geçtiğimiz yıl 12 yaşın altındaki çocuklara ötanazi hakkı verilmesi konusunda yetkili otoritelerden görüş istedi. Uzmanlar, yaşamın son evresindeki bakım ve tedavinin yetersiz kaldığı, 1-12 yaş arası çocuklara ölüm hakkı verilmesini önerdi. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenleme Meclis’teki partilerin çoğunluğu tarafından destek gördü.

1-12 yaş arası çocuklarda aktif yaşamın sonlandırılmasına ilişkin daha fazla bilgi Çocuk Palyatif Bakım Bilgi Merkezi web sitesinde bulunabilir.

Hollanda’da Meclis özel sektör konutlarının kirasını düşürecek düzenlemeye onay verdi Hollanda’da Meclis özel sektör konutlarının kirasını düşürecek düzenlemeye onay verdi

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.