Netwerk Mediawijsheid tarafından yapılan yıllık araştırmaya göre Hollanda’da çok küçük yaşlardaki çocuklar da ekran karşısında giderek daha fazla zaman geçiriyor ve bu onların gelişimini olumsuz yönde etkiliyor.

Araştırmaya katılan ebeveynler genel olarak çocuklarının uyuma, hareket etme ve oturma arasındaki dengeden memnun olduğunu belirtiyor ve yüzde 80'i bunun iyi gittiğini düşünüyor. Ancak elde edilen veriler durumun ebeveynlerin düşündüğü gibi olmadığını gösteriyor. Özellikle 0-6 yaş grubundaki çocuklar TV, akıllı telefon ya da tablet karşısında giderek daha fazla vakit geçiriyor.

Ekran karşısındaki süre ortalama 100 dakika
Araştırmaya 0 ila 6 yaş grubunda çocuğu olan aileler katıldı. Elde edilen sonuçlara göre; 0-1 yaş grubunda çocuğu olan her dört ebeveynden biri, çocuğunun günde en az 2 saat tablet veya televizyon karşısında oturmasına izin veriyor. 

Altı yaşına kadar olan çocuklar günde ortalama 100 dakika dijital medyada vakit geçiriyor ve bu sayı son yıllarda giderek artıyor.

2021 yılında 0-6 yaş grubundaki çocuklar günde ortalama bir buçuk saatini TV, akıllı telefon ya da tablet karşısında geçiriyordu. Geçen yıl ise bu gruptaki çocuklar günde yedi dakika daha uzun süre ekran karşısında vakit geçirdi. 

Araştırmacılar, uzun süre ekran karşısında vakit geçirmenin küçük çocukların gelişimine zarar verdiğini,  çocukların daha çok oturarak bu faaliyeti gerçekleştirmesi nedeniyle fiziksel aktivitelerinin kısıtlandığı belirtiyor. Uzmanlar küçük çocukların sağlığı ve gelişimi için hareketin şart olduğunu vurguluyor.

Bu durumda ne yapılabilir?
Araştırmacılar, çocuğun ekran karşısında geçirdiği zamanın azaltılmasının yanı sıra ebeveynlerin de kendi ekran sürelerini kısıtlayarak çocuğa örnek olabileceğini belirtiyor.

Kuruluşa göre araştırmaya katılan ebeveynlerin yarısı bu şekilde çocuğuna örnek olabileceğinin farkında ancak, kendi ekran sürelerini ayarlamakta zorluk çekiyor. 

Araştırmacı Anouk Tuijnman, ebeveynin kendi davranışına dikkat etmesi kadar, “çeşitliliği” teşvik etmesinin de önemli olduğunu belirtiyor. Tuijnman, “Sadece farklı aktiviteler arasında değil, aynı zamanda bir çocuğun bir aktiviteyi, oturarak veya hareket ederek gerçekleştirme şekli arasında da çeşitlilik olmalı.” diyor.

Uyku ve gelişim bozukluğu ile obeziteye yol açıyor
Az hareket eden çocuklarda uyku ve dil gelişimi bozulabiliyor. Ayrıca bu durum obeziteye de davetiye çıkartıyor. Çok fazla ekran karşısında olmanın bir başka olumsuz sonucu ise gözlerin bozulması ve miyopluğu tetiklemesi olarak belirtiliyor. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2 yaşına kadar olan küçük çocukların tercihen mümkün olduğunca çok az medya kullanmasını ve 5 yaşına kadar olan çocukların ise günde en fazla 1 saat ekran karşısında bulunmasını tavsiye ediyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Pixabay

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş