Hollanda; Rusya'ya karşı yaptırımlarda enerji dahil tüm seçeneklerin masaya yatırıldığını belirtirken bir yandan da enerji arzında oluşabilecek en kötü senaryoya karşı kendini hazırlamaya çalışıyor. Bakan Jetten’a göre bu hazırlığın içinde vatandaşa da görev düşüyor.

“Hollanda için bir sınır bulunmuyor”
Litvanya'nın başkenti Vilnius'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında basın mensuplarına açıklama yapan Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya uygulanabilecek yaptırım seçenekleri açısından Hollanda için bir sınır bulunmadığını ve enerji dahil tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi.

Hoesktra, "Tüm Avrupalı müttefiklerimizin durumunu hesaba katmamız çok önemli. Bazıları petrol ve gaza Hollanda'dan çok fazla bağımlılar." dedi.

En kötü senaryoya hazırlık yapılıyor
Rusya özellikle Avrupa ülkelerine giden boru hattındaki gaz musluğunu kapatmakla tehdit ediyor. Bugün bir açıklama yapan İklim ve Enerji Bakanı Rob Jetten’a göre Rusya gaz musluğunu gerçekten kapatırsa, "ciddi bir kıtlık" ve "daha fazla fiyat artışı" olma ihtimali çok yüksek. 

“Rus gazı tamamen ortadan kalkarsa, bu Avrupa için yüzde 40 daha az gaz anlamına geliyor.” diyen Bakan Jetten, Cezayir gibi, diğer ülkelerden, yeni ithalatların hızlı bir şekilde ayarlanması gerektiğini belirtti. Ancak bakana göre hepsinden önemlisi gaz tüketiminin de ciddi şekilde azaltılması sözkonusu.

Vatandaşlara da görev düşüyor
Bakan Jetten; Avrupa'nın enerji konusunda çok hızlı bir şekilde bağımsız hale gelmesi gerektiğini savunurken, aynı zamanda Yeşil Hidrojen’in (*) de gaz sıkıntısına bir alternatif olabileceğini dile getirdi. 

Bakan’a göre vatandaşlar da kendi gaz tüketimlerini, örneğin ısıtmayı kısarak, kontrol altına almak için çaba sarf etmeli. 

“Acı gerçek şu ki…”
Başbakan Mark Rutte dün İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile ortaklaşa gerçekleştirdiği basın toplantısında, "Acı gerçek şu ki hala Rus petrol ve gazına çok bağımlıyız ve Putin'in daha sonra ne yapacağını sadece tahmin edebiliriz." açıklamasında bulunmuştu.

Rutte, Hollanda’nın, Rusya üzerinde baskı oluşturmaya yardımcı olabilecek tüm olası yaptırımları düşünmeye hazır olduğunu da ifade etmişti.

(*)Yeşil hidrojen, suyun elektrolizi yöntemi ile elde edilmektedir. Yani suya verilen belirli orandaki elektrik, reaksiyona neden olmaktadır. Bu reaksiyon sonucunda açığa çıkan hidrojen gazı ve su ayrıştırılmaktadır. Bu sayede hidrojen elde edilmektedir. Ayrıca yeşil hidrojen üretimi esnasında CO2 emisyonu salınımı söz konusu değildir.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın