Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) kuruma gelen 80 bin civarındaki başvuruya göre özellikle Drenthe bölgesinde kene ısırıklarının arttığını, vatandaşların özellikle ormanlık alanlarda daha dikkatli davranması gerektiğini açıkladı. 

RIVM pazartesi günü yaptığı açıklamada, Tekenradar.nl sitesi üzerinden gelen başvurulara göre ülkede en az fazla vaka sayısının Gelderland bölgesinde en az vakanın ise Zuid Holland bölgesinde görüldüğünü kaydetti.

Yaklaşık 10 yıl önce kurulan Tekenradar sitesine başvuran vatandaşlar bulundukları bölgeyi ve yaşadıkları kene ısırığı vakalarını bildiriyor.

Siteye gelen başvurulara göre şuana kadar en fazla kene ısırığı görülen bölge 14 bin 679 vaka ile Gelderland bölgesi. 

Bu bölgeyi 8 bin 238 vaka ile Noord-Brabant ve 7 bin 207 vaka ile Noord-Holland bölgesi izliyor. Ancak bir ilde ikamet eden vatandaş sayısına oranla kene vakalarına bakıldığında Drenthe bin 215 kene ısırığı vakası ile başta geliyor. 

Yüz bin kişi başına 149 bildirimin yapıldığı Zuid Holland'da ise en az vaka bildirilmiş durumda.

Kene ısırıklarının çoğu yaz aylarında ve özellikle haziran ve temmuz aylarında görülüyor. Her yıl Hollanda’da yaklaşık 1.5 milyon kene ısırığı vakası ortaya çıktığı belirtilmekte. 

Yılda 27 bin kene ısırığı vakasında Lyme hastalığının teşhis edildiğini belirten uzmanlar, kene ısırığının ciltte sıklıkla kırmızı bir halka veya leke oluşturduğunu ancak bazı durumlarda sinir sistemi veya eklemlerde daha ciddi şikayetler ortaya çıkardığını belirtiyor. 

Bu rahatsızlıklarda antibiyotik tedavisi uygulanıyor ve kısa süreli bir tedavi ile geçebiliyor ancak her yıl bin ila bin beş yüz kişide daha uzun süreli bir tedavi uygulanması gerekiyor.

Kene ısırığı, kenenin vücuttan nasıl çıkartılabileceği ve daha sonrası neler yapabileceği konusunda bilgi almak için Tekenradar.nl sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Foto: Erik Karits - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın