Hollanda Ticaret Odası (K.v.K.) yüzbinlerce işletmenin mali açıdan zor durumda olduğunu ve buna bağlı olarak önümüzdeki dönemde iflas sayılarının artacağını tahmin ediyor.

Ticaret odasının kendi üyeleri arasında yaptığı araştırmaya göre, katılımcıların en az yüzde 10’u durumunun kötüye gittiğini belirtiyor. K.v.K. sözcüsü Ron Sinnige, NOS Radio 1’e yaptığı açıklamada bazı işletmelerin zorlandığını bazılarının ise iflasın eşiğinde olduğunu belirtti.  

Ticaret Odası'na göre, olası iflas dalgasının başlıca nedenleri arasında iki yıllık korona krizi ve ardından başlayan Ukrayna'daki savaş ile birlikte hammadde kıtlığı ve artan enerji fiyatları gelmekte.

Destek hattını arayanlar arttı
Ticaret Odası'nın mali sıkıntı içerisinde olan girişimcilerin başvurabileceği bir destek hattı da bulunmakta. Bu hatta başvuranlar arasında özellikle iflaslarla ilgili soruları olanların sayısının arttığı gözlemlenmekte.

Sinnige K.v.K. destek hattına başvuranlarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Girişimciler bizi arayıp şu soruyu soruyor: Diyelim ki iflasla uğraşmak zorundayım, nereden başlamam gerekir? Bu soru bize birçok girişimcinin bu konuyla uğraştığını açıkça gösteriyor” dedi.

Korona destek paketi can simidi oldu
Geçtiğimiz aylar içinde Korona krizinin başlangıcından bu yana çok az şirketin iflas ettiği açıklandı. Şirketlere yönelik ekonomik destek paketi, yakın bir tarihte sonlandırıldı. Ticaret odasına göre destek paketinin ortadan kalkması, iflas sayısının da artmasına neden olacak.

Önümüzdeki dönemde kaç şirketin iflas bayrağını çekeceğini tam olarak bilinmediğini belirten K.v.K.  sözcüsü, ancak korona dönemindeki düşük iflas sayılarının artmasından endişe duyulduğunu dile getirdi.

Hükümete göre, iflaslar şirket sahibi ve çalışanları için acı verici olsa da, sağlıklı bir ekonomik dinamik için gerekli. Örneğin, bazı şirketler çalışmayı bıraktığı veya iflas ettiği için, çalışanlar kendilerini daha fazla ihtiyaç duyulan yerlere yönlendirebilir.

Hem Merkezi Planlama Bürosu (CPB) hem Hollanda Merkez Bankası (De Nederlandsche Bank) tarafından yapılan açıklamalarda diğer noktaların yanı sıra hükümetin öne sürdüğü nedenle de destek paketinin sonlandırılması gerektiğini belirtmişti.

Ticaret Odası, girişimcilere halen şirketlerini yönetirken, kendi durumlarını kontrol etmelerini, şirket dengesini sağlamalarını ve gerekiyorsa zamanında işleri durdurmaları tavsiyesinde bulundu.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın