Radboudumc Akademi Hastanesi tarafından, ilk Covid-19 pandemi dalgasında yoğun bakımda yatmak zorunda kalan hastalarla yapılan bir araştırmaya göre; bu hastaların dörtte üçü bir yıllık bir aradan sonra hala sağlık sorunları yaşamaya devam ediyor.

Hem fiziksel hem zihinsel sorunlar yaşamaya devam ediyorlar
Anketten elde edilen sonuçlara göre, katılımcıların dörtte üçü halen sağlık sorunu yaşıyor. Araştırmacılara göre en sık karşılaşılan sorunlar: yorgunluk, ağrı ve nefes darlığı gibi fiziksel şikayetler.
Ankete katılanların dörtte biri zihinsel şikayetler yaşıyor. Her beş hastadan biri, kaygı veya travma sonrası stres yaşadığını belirtiyor. Her altı hastadan biri ise hafıza veya konsantrasyon sorunları yaşadığını söylüyor.
Katılımcıların yarıdan fazlası günlük yaşamlarının bu sorunlardan etkilendiğini belirtiyor. İşyerinde daha az saat çalışmaktan işi bırakmaya kadar çeşitli sonuçlar görülüyor.
Ankete katılan kişilerin kendilerinde olduğunu söyledikleri korku hissi gibi şikayetler, henüz bir doktor tarafından teyit edilmemiş durumda.

Sonuçları bugün açıklanan araştırmanın detayları şu şekilde:  

  • Hollanda genelindeki 11 hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedavi görmüş hastalar
  • Araştırmaya ortalama 61 yaşındaki, 176 erkek ve 70 kadın hasta katılmış
  • Yoğun bakımda ortalama kalma süresi 18 gün 
  • Katılımcılar 2020 yılının Mart ve Temmuz ayları arasında yoğun bakımda tedavi görmüş 
  • Katılımcılara yoğun bakım ünitelerindeki tedavilerinden bir yıl sonra, o sırada nasıl olduklarına dair bir anket sunulmuş.

Günlük yaşam etkileniyor
"Yarısından fazlası bu şikayetler nedeniyle işlerine tam olarak veya hiç devam” diyen Radboudumc baş araştırmacısı Marieke Zegers'e göre; yapılan bu çalışma, yoğun bakım ünitesinde tedavi görmenin korona hastalarının yaşamları üzerinde "inanılmaz bir etki” oluşturduğunu açık bir şekilde gösteriyor. Zegers katılımcıların beş yıl boyunca takibe alınacağını da belirtiyor.

Araştırmacılar, oluşan şikayetlerin, yoğun bakımda yatan korona hastaları ile diğer hastalar arasında farklı olup olmadığını netleştirmiş değil. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında Radboudumc tarafından yayınlanan bir başka çalışma, korona olmayan ancak yoğun bakımda tedavi görmesi gereken hastaların da tedavilerinden bir yıl sonra yeni şikayetler yaşadıklarını gösterdi. Bu denekler de yorgunluk ve zihinsel şikayetlerden sıkıntı yaşadıklarını bildirdiler.

Radboudumc’ye göre yapılan bu çalışma, yoğun bakım ünitesinde tedavi gören korona hastalarının uzun süreli şikayetlerine ilişkin dünya çapında yapılmış ilk bilimsel çalışma. Araştırmanın sonuçları da JAMA bilimsel dergisinde yayınlandı.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU