Çevreden sorumlu Devlet Sekreteri Vivianne Heijnen Temsilciler Meclisine gönderdiği yazılı açıklamada, 2024 yılından itibaren Hollanda’da hem festivallerde hem de iş yerlerinde tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanacağını açıkladı. 

Heijnen aynı zamanda plastik katmanla kaplanmış karton bardakların da bu yasağa tabi olacağını ve bunların yerine “yeniden kullanılabilir” alternatiflerin bulunması gerektiğini belirtti.

Yapılan yeni düzenlemeye göre plastik yasağındaki ilk uygulama bu yıl temmuz ayında başlayacak. 

Buna göre; otoyollarda satın alınan kahvenin bardağına ve paket servislerde verilen plastik bardak ve yemek ambalajlarına ek ücret ödenecek. Bu ürünler için müşterinin ne kadar ödemek zorunda kalacağına satış noktaları karar verecek. Ancak işletmeler müşterilerine ‘yeniden kullanılabilir’ alternatifler de sunmak zorunda. 

Getirilen yeni kurala marketlerde satılan önceden hazırlanmış sandviç veya salata gibi bazı plastik ambalajlar da dahil olacak. Bu ürünlere de ek ücret ödenmesi gerekecek.

‘Hollanda’da günlük plastik atık miktarı 19 milyon’ 
Avrupa Tek Kullanımlık Plastik Direktifi uyarınca 3 Temmuz 2021'den bu yana, çevreyi kirleten, denizlere karışan ve “başıboş atık” olarak adlandırılan tek kullanımlık plastik ürünlerin (örn. pipetler, çatal bıçaklar veya karıştırıcılar gibi) özellikle Avrupa kıyılarına verdiği zararı azaltmak için tüm Avrupa Üye Devletlerinde önlemler alınmaya başlandı. 

Bu direktife atıfta bulunan Heijen 2017’de Hollanda’da başlatılan plastik poşet yasağını örnek verdi ve bu yasak sayesinde çevreye dağılan plastik poşetlerin yüzde 70 oranında azaldığını kaydetti.

“Sadece Hollanda'da her gün 19 milyon plastik bardak ve 7 milyon gıda ambalajını tek sefer kullandıktan sonra çöpe atıyoruz' diyen Heijnen, bu durumda değişim yaşanması gerektiğine dikkat çekti.

Sağlık kuruluşlarının bu yasaktan muaf tutulacağı belirtilen açıklamada, şirketlerin sadece geri dönüşüme müsait ürünlerden ve yüzde 75-90 oranında geri toplama şartıyla tek kullanımlık bardak, çatal gibi ürünleri kullanabileceği belirtildi.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın