Merkezi İstatistik Bürosu (Centraal Bureau voor de Statistiek - CBS), ocak ayına ilişkin enflasyon değerini açıkladı. Buna göre ocak ayı enflasyonu yüzde 6,4 ile son 40 yılın yeni rekorunu kırdı.

Hollanda’da enflasyon oranları düşmek bilmiyor. CBS Hollanda Ulusal Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamasına göre Aralık ayı enflasyonunun yüzde 5,7 olduğunu açıklamıştı. Bugün açıklanan kesin verilere göre Ocak ayı enflasyonu da yüzde 6,4 çıktı.

CBS baş ekonomisti Peter Hein van Mulligen; enflasyonun tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğunu belirtirken, aslında bunun ilk olmadığını “Ocak ayı rakamı şimdiye kadarki en yüksek rakam değil. 1960'ların sonundan 1980'lerin başına kadar uzun bir yüksek enflasyon geçmişimiz vardı.” sözleriyle açıkladı.

Bu yılın ilk ayında enerji (elektrik, gaz ve bölgesel ısıtma) geçen yılın Ocak ayına göre yaklaşık yüzde 90 daha pahalı. Yiyecek ve içecek içinse bir yıl öncesine göre ortalama yüzde 4,3 daha fazla ödenmek zorunda kalınıyor. CBS'ye göre; özellikle ekmek, peynir ve süzme peynir oldukça zamlandı.

Enflasyon yükselmeye devam ederken, hane enflasyonu nasıl?
Hesaplanan enflasyon değeri genel bir listeye göre yapılıyor. Örneğin sigara ve alkol kullanan bir kişi ile bu ürünleri kullanmayan ancak çok fazla seyahat eden bir kişinin harcamaları arasında değişiklikler oluyor. Bu da o kişinin enflasyondan ne kadar etkilendiğini ortaya çıkartıyor

CBS ülke bazındaki enflasyonun yüksek çıkmasının yanı sıra hane bazında, yani kişisel olarak bakıldığında nasıl bir enflasyonla karşı karşıya olunduğunu göstermek için özel bir web sayfası yayınlamaya başladı. 

Kurumun web sitesinde yayınlanan “kişisel enflasyon hesaplayıcı” sayfasında kişiye ait enflasyonun ne kadar olduğu hesaplanabiliyor. 

Tabloda yer alan “aylık, yıllık, 5 yıllık ve değer tutarları” bölümlerindeki “giyim, tütün ürünleri, araç bakımı, gelir vergisi, mobilya ve yeni araç” gibi değerlerin karşılığı doldurulduğunda, aylık harcama ve kişisel enflasyon ile genel enflasyon değerleri grafik olarak gösteriliyor. 

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın