Aralık ayında İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada, ebeveynleri ile birlikte yaşayan yetişkin çocukların, ebeveyn(ler)inin ölümünden sonra, ailesine ait kiralık evi boşaltmak zorunda kalmayacağı belirtilmişti.

Bakanlık; yasa değişikliğinin zaman alacağını ancak gençlerin daha fazla mağdur olmasını engellemek için şimdiden konut kooperatiflerine ‘genç yetişkinlere barınma ve sosyal destek konusunda nasıl yardım edilebileceği’ hususunda bir açıklama gönderdi. 

Bakanlığın bu kararı ve hızlı harekete geçmesi, Mijdrecht’te dedesi ile birlikte yaşayan Tansu Sevilmiş’in (29) hayatının dönüm noktasını yaşamasına vesile oldu.

Yasal süreç sonuç vermeyince evi terk etti
Bebekliğinden beri kız kardeşi ile birlikte dedesi ve ananesinin yanında yaşayan Tansu, önce ananesini ve 2018 yılında da dedesini kaybetti. Kızkardeşi de evden ayrılan genç kız yapayalnız kaldı. Ev bürosu ise yaşadıkları ve dedesinin adına kayıtlı olan evin, tek kişi için çok büyük olduğunu ve çıkmak zorunda olduğunu kendisine tebliğ etti.

Uzun süre bu karara itiraz eden ve yasal yollardan hakkını arayan Tansu, yüksek mahkemeden de olumsuz yanıt alınca, konut bürosu GroenWest’in dayatmalarıyla evden ayrılmak zorunda kaldı. 

Tansu geçtiğimiz eylül ayında basına verdiği bir açıklamada “Yerim yok, kelimenin tam anlamıyla sokağa atılıyorum. Söyleyecek hiçbir sözüm kalmadı” şeklinde konuşmuştu.

Birkaç hafta bir arkadaşında kalan Tansu için o dönemde basında da sıkça haberler yapıldı. Aralık ayında açıklanan yeni yasa ise genç kızın tekrar hayata tutunmasına vesile oldu. 

Konut ofisi GroenWest sözcüsü Vincent Koudijs, basına yaptığı açıklamada, “Gösterilen tüm dikkati de göz önünde bulundurarak, dosyayı yeniden ele aldık. Sonra 'Buna bir çare bulmalıyız' dedik. Birlikte oturup bir çözüm bulduğumuz için çok mutluyuz.” dedi.

Tansu önce Groenwest aracılığıyla Woerden’da geçici olarak bir adrese yerleştirildi. İki ay süren görüşmelerde en sonunda genç kızın büyüdüğü Mijndrecht’te bir ev bulunabildi.

"Zamanında harekete geçin."
RTV Utrecht’e yaşadıklarını anlatan Tansu, halen daha yeni evine “benim evim” diyemediğini ancak bundan sonra her şeyin çok daha güzel olacağını belirtiyor. 

Tansu’nun aynı durumu yaşayabilme olasılığı olan diğer gençlere de bir tavsiyesi var: “Zamanında harekete geçin. Böyle bir durumla karşılaşmamak için tüm belgelerinize sahip olduğunuzdan emin olun. Ve her zaman çözüm aramaya devam edin.”

Yürürlüğe girecek olan ancak şimdiden konut bürolarının uygulamaya başladığı yeni yasa değişikliği yetişkin çocuklara, ebeveynlerinin ölümünden sonra en fazla iki yıl süreyle geçici bir kira sözleşmesi sunabilmesine olanak sağlıyor. 

Değişiklik, büyükanne ve büyükbabalarla ilgili özel bir ayrıntı içermiyor ancak Tansu Sevilmiş vakası bu durumda da inisiyatif kullanılabileceğini gösteriyor.

Tansu Sevilmiş'in Eylül ayında RTV Utrecht kanalına verdiği röportaj:



 

Foto: RTV Utrecht röportajı (video)

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU