Yılın başından bu yana artan enflasyon ve son üç aydır yaşanan Ukrayna savaşı, her üründe olduğu gibi yumurta fiyatlarında da kendini hissettiriyor.

Nu.nl sitesinin Merkezi İstatistik Kurumu CBS’ten talep ettiği araştırma sonucuna göre, 2018 yılında 2,50 euro olan bir paket 10'lu yumurta şuanda ortalama 3,20 euroya satılıyor.

Başka bir değişle; geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl serbest dolaşan tavuk yumurtalarında 10 yumurtadan oluşan bir paketin fiyatı, yüzde 10,7 daha pahalı.

CBS’in son on yıllık dönem içinde yumurta fiyatına ilişkin elde ettiği verilere göre, fiyatlar 2003'te bir zirve yaptı fakat kısa süre sonra düştü. Ancak 2008'den beri artmaya devam ediyor. 

2012'de 10 yumurtadan oluşan bir kutunun fiyatı 1,70 euroyken, 2017'de 2,24 euroya ve şimdi de 3,20 euroya yükseldi.

“Kaçınılmaz artış”
CBS Baş Ekonomisti  Peter Hein van Mulligen şuana kadar sadece 2017’de sektörde yaşanan fipronil olayı nedeniyle ve 2003’te yaşanan büyük çaplı kuş gribi salgını nedeniyle yumurta fiyatlarının bir anda hızlı bir şekilde yükseldiğini açıkladı.

Yumurtacılık sektörü derneği Anevei sözcüsü şu anda dünyada yaşanan her şeyle birlikte, sektörde de beklentiler doğrultusunda önemli fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

Ukrayna’daki savaş ortamının da bunda etkili olduğunu belirten sözcü “Tahıl gibi tavukların yem fiyatları da çok arttı. Bu artış zaten başlamıştı, ama şimdi gerçekten ciddi durumda” dedi.

Ayrıca, 2003 yılında olduğu gibi, sektörün şu anda büyük bir kuş gribi salgınıyla karşı karşıya olduğuna da değinen sözcü, “Bu sadece Hollanda'da değil, tüm Avrupa'da oluyor" dedi. 

Anevei’ye göre süpermarketler de bu durumda kayıp yaşamamak için ve kendi satışlarını sabitlemek için fiyatları artırıyor.

Foto: Cara Beth Buie - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın