Artan yakıt maliyetlerine karşı vergi indirimine gidilen Belçika’da bugünden itibaren benzin ve motorinin litre başı fiyatı 17,5 euro sent düştü. Bu indirimle birlikte Euro95 benzin için önerilen ortalama perakende satış fiyatı 1.776 euro, dizel içinse 1.904 euro oldu.

Hollanda'da bir litre benzin için önerilen ortalama perakende satış fiyatı 2.425 euro ve bir litre dizel için 2.295 euro.

‘15 litresi bedavaya geliyor’
RTL Nieuws tarafından yapılan bir hesaplamaya göre, sadece sınır bölgelerinde oturan vatandaşlar değil, aynı zamanda Belçika'daki bir benzin istasyonundan 120 kilometre uzakta yaşayan biri dahi, arabayla gidip deposunu doldurup gelse, maddi açıdan daha avantajlı oluyor.

RTL; Hollanda'da en yaygın olarak kullanılan 2011 model Volkswagen Golf aracı üzerinden hesaplama yapmış. Bu arabalarda 16'da 1 kullanıyor ve 55 litrelik bir benzin deposuna sahip. 

Belçika'da benzin için tavsiye edilen perakende satış fiyatı üzerinden Volkswagen Golf'ün deposunu doldurmak için 97.68 euro ödenmesi gerekecek.  Hollanda’da ise aynı aracın deposu bugün 133.37 euroya doluyor. Aradaki fark ise 35 euro.  

Başka bir değişle aracının deposunu bugün Belçika’da dolduranlar, Hollanda ile kıyaslandığında neredeyse 15 litresini bedavaya getirecek. RTL’e göre bu hesaplamayla Belçika’daki ilk benzinlikten 120 kilometre uzakta oturan bir kişi dahi Belçika’da deposunu doldursa avantaj elde etmiş olacak. 

Ancak bu hesaplama dizel araçlar için pek geçerli değil. Çünkü dizel fiyatlarında Hollanda ile Belçika arasında sadece yaklaşık 0,40 sentlik bir fark bulunmakta.

Akaryakıt turizmi artar mı?
Hollanda Akaryakıt İstasyonları Birliği, BETA bu ayın başlarında yaptığı bir açıklamada, benzin fiyatlarındaki hızlı artışa rağmen henüz Hollandalıların Belçika'da toplu halde yakıt ikmali yapmaya başlamadığını bildirmişti. Ancak Belçika'nın akaryakıt fiyatlarını düşürmesi durumunda bunun olacağını tahmin ediyordu.

Bilindiği üzere Hollanda hükümet, 1 Nisan'dan itibaren benzin ve motorinden alınan tüketim vergilerini sırasıyla 17 ve 11 sent azaltacağını açıklamıştı. Maliye Bakanlığı'na göre, bu indirimle birlikte benzinli araç sürücüleri dolu bir depoda ortalama 9,42 euro, dizel sürücüleri 6,04 euro tasarruf edecek.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın