Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

Hollanda’da Odido ve KPN kullanıcıları, sahte müşteri temsilcileri tarafından telefonla ya da SMS yoluyla kandırılmaya çalışılıyor. Bu yöntemle dolandırıcılar, SIM kartları ele geçirerek (SIM swap veya SIM Kaping), banka hesaplarına, e-posta adreslerine ve kişisel bilgilere erişim sağlıyor. Hatta DigiD gibi hassas sistemlere dahi ulaşabiliyorlar. Yetkililer, “Bilgilerinizi asla paylaşmayın” uyarısında bulunuyor.

SIM swap yöntemi nasıl işliyor?
Dolandırıcılar, kurbanlara SIM kartlarının yakında geçersiz olacağı ya da yeni yasa gereği eSIM’e geçiş yapmaları gerektiğini bildiriyor. Aramalarda veya gönderilen SMS’lerde, kişisel bilgiler, e-posta adresleri ve doğrulama kodları isteniyor. Bu bilgilerle hattı kendi üzerlerine taşıyan dolandırıcılar, tüm iletişim kontrolünü ele geçiriyor.

Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

Bu noktadan sonra dolandırıcılar sizin adınıza telefon görüşmesi yapabiliyor, SMS gönderiyor, gelen aramaları yanıtlayabiliyor. En önemlisi, SMS yoluyla yapılan kimlik doğrulamalarını kullanarak internet sitelerinde sizin adınıza işlem gerçekleştirebiliyor.

Tüm bilgilere ulaşabiliyorlar
SIM kart dolandırıcılığı sadece iletişim değil, maddi kayıplara da yol açıyor. Dolandırıcılar kullanıcının numarasıyla yakın çevresine sahte mesajlar göndererek para isteyebiliyor. Ayrıca, DigiD veya banka uygulamaları gibi iki aşamalı doğrulama sistemlerinden gelen SMS’ler de dolandırıcıların eline geçiyor. Böylece hesaplara erişim sağlanıyor ve özel veriler çalınabiliyor.

Örneğin, bankanıza sizin adınıza talimat verebiliyorlar. Siz ise sadece telefonunuzun çekmediğini veya ödemenin geciktiğini sanarak tehlikenin farkına varamıyorsunuz.

Belçika ve Hollanda’da, sağlık riski nedeniyle Lay’s markasına ait cipsler geri çağrıldı
Belçika ve Hollanda’da, sağlık riski nedeniyle Lay’s markasına ait cipsler geri çağrıldı
İçeriği Görüntüle

Nelere dikkat edilmeli?
Siber güvenlik uzmanları şu uyarılarda bulunuyor:

  • Gerçek bir operatör, siz talep etmedikçe SIM kart değişimi talep etmez.
  • Şüpheli bir arama alırsanız, görüşmeyi sonlandırın ve operatörün resmî numarasını kendiniz arayın.
  • SMS’teki bağlantılara asla tıklamayın.
  • Kimlik doğrulama kodlarını kimseyle paylaşmayın.

Uzmanlar, iki aşamalı doğrulamayı kaldırmanın çözüm olmayacağını, dolandırıcıların sürekli yeni yöntemler geliştirdiğini belirtiyor. En etkili savunmanın dikkatli davranmak olduğuna dikkat çekiliyor.

Fraudhelpdesk’in verilerine göre, 2024’ün ilk yarısında yaklaşık 300 kişi, Odido ya da KPN çalışanıymış gibi davranan dolandırıcılar tarafından hedef alındı.
©Sonhaber.eu