Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki deprem bölgesinden Hollanda'daki akrabalarının yanına gelen depremzedelerin vize başvurularına öncelik verildiğini duyurdu. Normal şartlarda yapılan vize başvuruları haftalar veya aylar sürüyor. Bakanlık ise açılan özel email hattının vize işlemlerini hızlandıracağını dile getirdi. Buna karşı Hollanda’ya gelecek olan kişilerden istenen belgelerde değişiklik yapılmadı.
Dışişleri Bakanı Hoekstra geçtiğimiz hafta sonu yaptığı açıklamada, öncelikle Belçika ve Almanya gibi ülkelerin afet bölgesinden vize başvuruları ile ilgili nasıl hareket edeceğinin gözlemleneceğini belirtmişti.
'Kısa süreli' vizenin koşullarından biri, Hollanda'daki aile üyelerinin, deprem bölgesinde gelen kişinin konaklama, barınma ve tüm (tıbbi) masraflarını karşılayacağını garanti etmesi. Her ne kadar bakanlıktan yapılan vize başvurularının hızlandırıldığı belirtilse de pratikte vize için geçerli kurallarda gevşemeye gidilmediği belirtiliyor.
Konuya ile ilgili Sonhaber’e açıklamalarda bulunan Avukat İsmet Özkara, depremin olduğu gün Dışişleri Bakanlığına mail aracılığıyla ulaşarak, bu konuda bilgi aldığını ve bakanlığın acil mail hattını açıldığını dile getirdi.
Özkara: "Sadece gelir beyanı istenmiyor"
Özkara "İnsanlar bu acil mail hattına başvuru yapıyor ortalama iki gün sonra bir mesaj geliyor ve cevap beklemesi gerektiği belirtiliyor. Üçüncü gün kişiye bir liste gönderiliyor. Bu listeye bakınca aslında çok fazla değişiklik olmadığını görüyorsunuz. Sadece Türkiye’den gelecek olan depremzedelerden, gelir konusunda belge istemiyorlar. Pasaport, nüfus kayıt örneği, ikametgah belgesi gibi belgeleri istiyorlar. Dördüncü gün ise büyükelçilikten gelen mailde ‘isminizi ve telefonunuzu bildirin ve dört şubemizden birine başvurun’ deniyor. Yani depremzede İstanbul, Ankara, Antalya veya İzmir’e giderek başvuru yapmak zorunda.” şeklinde açıkladı.
"Depremzedelere kolaylık sağlanmalı"
Bu anlamda deprem mağdurlarına öncelik verilmesine rağmen vize başvurusu yaparken bazı kolaylıklar tanınmadığını dile getiren Özkara, “Aslında zor bir şey değil. İnsanları ayağına çağırana kadar bölgede mobil bir masa, geçici bir merkez kurarak işlemleri orada yapabilirler. Zor bir şey değil. Yani benim gördüğüm kadarıyla şuanda kolaylık diye bir şey yok. Türkiye ve Hollanda Bakanlıkları arasında görüşme yapılıp bu kolaylıklar sağlanabilir. Biz sadece bu eksiğin duyurulması için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.
Sonuç
Sonuç itibariyle Dışişleri Bakanlığının Hollanda’ya gelecek olan depremzedelere öncelik vererek vize işlemlerinin ön sıraya alınmasını sağlıyor ve bu vatandaşlardan istenen belgeler arasında pasaport, ikametgah gibi belgeler bulunuyor. Sadece gelecek olan kişiden gelir belgesi istenmiyor.
Depremzedelerin vize başvurusu süreci ve istenen belgeler
Türkiye’deki depremzedelerin geçici olarak Hollanda’daki akrabalarının yanına gelebilmeleri için gerekli olan belgeler
- Türk uyruklu kişilerin Hollanda'ya (veya başka bir Schengen ülkesine) seyahat edebilmeleri için vize alması şartı bulunmakta.
- Vize başvurusu için işlemleri hızlandırmak adına ilk önce açılan [email protected] mail adresi üzerinden başvuru yapılmalı. Mailde açıklama olarak “Earthquake/Visa appointment” yazılması gerekiyor.
- Bir aile üyesini geçici olarak Hollanda'ya getirmek isteyenler “Kısa Süreli Vize” başvurusunu Dışişleri Bakanlığı üzerinden yapabiliyor.
Kısa süreli Schengen vize başvurusu yapacak olan kişilerden istenen belgeler:
- Hollanda’ya gelecek yakını için başvuru yapanların beyan etmesi gereken belgeler:
- Hollanda’da ikamet eden kişinin belediyeden alacak davet mektubu
- Hollanda’daki ikamet eden kişinin pasaport veya oturum kartının kopyası
- Hollanda’daki ikamet eden kişinin son üç aylık maaş bordrosu
- Hollanda’daki ikamet eden kişinin son üç aylık banka dekontu
- Vize başvurusu yapan kişinin pasaportu
- Seyahat sigortası belgesi
- Seyahat edecek kişinin adına gidiş-dönüş uçak bileti
- (Mümkünse) E-Devlet üzerinden alınan Nüfus kayıt örneği
- E-Devlet üzerinden çıkartılan ikametgah adresi belgesi
- Reşit olmayan çocuklar için (ebeveyni yanında seyahat etmeyecek olan) noter tasdikli onay belgesi.
Daha fazla bilgi ve sık sorulan sorular ve cevapları görmek için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.