Kamu yayıncısı NOS’te yayınlanan bir haber - analiz yazısında bütçe gününden sonra  sunulan tasarıların hükümet tarafından yoğun olarak eleştirildiği ancak Temsilciler Meclisi çoğunluğunun bu planların arkasında durmaya devam ettiği kaydedildi. Habere göre, Meclis, minimum ücretin daha da artırılması, akaryakıt vergisinin dondurulması, çocuk bakımı ödeneğinin artırılması ve toplu taşıma için daha fazla bütçe ayrılması gibi planların devam etmesini istiyor. Ancak hükümet, bu planların ve Temsilciler Meclisi'nin Prinsjesdag (Prensler Günü) sonrası tartışmalarda ortaya koyduğu diğer tekliflerin, finansal açıdan karşılanamaz olduğunu ve iyi temellendirilmediğini belirtiyor.

Hükümet, şirketlerin kendi hisselerini satın almasına yönelik vergilendirme gibi bazı önerilerin finansal açıdan gerçekçi olmadığını ifade ediyor. Meclis, bu yolla 1,2 milyar Euro toplanacağını öngörürken, hükümet bu miktarın sadece 814 milyon Euro olacağını ve bu tür bir vergilendirmenin en erken 2025'te uygulanabileceğini belirtiyor.

Benzer şekilde, hükümete göre, banka vergilendirmesi gibi teklifler, bankaların merkezlerini bu tür bir vergilendirmenin olmadığı ülkelere taşımasına neden olabilecek. Meclis üyeleri ise hükümetin eleştirilerini reddediyor ve bu tür önlemler üzerinde uzun zamandır düşündüklerini belirtiyor.

Meclise sunulan akaryakıt üzerindeki vergi artışını, ulusal büyüme fonundan destekleyerek, engelleme planları da hükümet tarafından eleştirildi. Bu, ekonomiyi sürdürülebilir hale getirmek amacıyla bazı yenilikçi projelerin artık gerçekleştirilemeyeceği anlamına gelir. Yine de partilerin çoğunluğu hala bu seçimin arkasında duruyor gibi görünüyor.

Geçtiğimiz haftalarda, genel politik değerlendirmeler sırasında, Meclis'in hükümetin görev süresinin dolmasının ardından kendi yolunu çizmeyi tercih ettiği anlaşıldı. Hem koalisyon hem de muhalefet partileri arasındaki görüşmeler, bütçenin yaklaşık 4 milyar Euro değiştirilmesi yönündeki tekliflere yol açtı.

Haberde; hükümetin eleştirilerine rağmen, aralarında hükümet ortağı D66 da bulunduğu, Meclis üyelerinin planlarını sürdürmeye kararlı olduğu yorumu yapıldı ve “Özellikle minimum ve orta gelir gruplarına daha fazla destek verme amacındaki bu planlar, hükümet ve Meclis arasındaki anlaşmazlıkların devam edeceğini gösteriyor.” dendi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş