Temsilciler Meclisinin çoğunluğu aynı Danimarka modelinde olduğu gibi Avrupa Birliği dışından gelen sığınmacıların, başvuru süreçlerini Ruanda’da beklemesini tartışıyor. Mültecilerin yaptığı sığınma başvurusunu Doğu Afrika ülkesinde bekleyebileceği belirtiliyor.

Danimarka; sığınmacıların başvuru süreçlerini Afrika’da bekleyebileceğine yönelik planında diğer Avrupa üye devletleriyle işbirliği yapmayı tercih ediyor. Hollanda Meclisinde bazı muhalefetteki sağ partilerin yanı sıra koalisyondaki VVD ve CDA partileri de bu anlamda Hollanda’nın plana destek verebilecek ülke olduğunu belirtiyor.

Eerdmans: "Hollanda'nın mevcut sığınmacı kriziyle başa çıkması için umut verici fırsat"
Avrupa dışından gelen mültecilerin Afrika’da barındırılması gerektiğini savunan Danimarka’nın planına destek olunması gerektiğini savunan ve bu yönde önerge sunan JA21 milletvekili Joost Eerdmans, bu yaklaşımın 'Hollanda'nın mevcut sığınmacı kriziyle başa çıkması için umut verici fırsatlar sunduğunu' dile getirdi.

Devlet Sekreteri Eric van der Burg (Sığınma), daha önce bir tartışma sırasında, Hollanda'nın 'uluslararası anlaşmalar ve kurallar dahilinde'  kalacağını vurgulamış buna rağmen “çağrıyla yaşayabileceğini” dile getirmişti.

Sunulan önerge, Hollanda'yı tam olarak neyin beklediğini belirtmeden ve gerekli açıklama yapılmadan, Danimarka ile 'uzlaşmaya' çağırıyor.

Önerge sahibi Eerdmans'a göre, Devlet Sekreteri Van der Burg 'sadece konuşmak veya kahve içmekle kalmayacak', aynı zamanda Avrupa sınırları dışındaki ilticacıların kaldığı tesisler için Danimarkalılarla da gerçekten bir plan yapması gerekecek. 

Avrupa’daki sığınmacılara yönelik anlaşmalar konusunda bir endişe yaşamadığını belirten Eerdmans, “Danimarka bundan kaçınıyor değil, biz de bunu araştırdık." dedi ve Danimarka’nın Brüksel'de istisnai bir pozisyon için pazarlık yaptığını ancak sığınmacı politikalarının bu yönü için buna bile ihtiyaçları olmadığını belirtti.

Mevcut anlaşmalarda; bir ülkenin iltica prosedürünün kendi topraklarında tamamlanması gerektiği bilgisinin hiçbir yerde geçmediğini belirten Eerdmans  AB dışındaki bir prosedürün de cesaret kırıcı bir etkisi olacağını savundu..

Danimarlka
Danimarka, 2021 yılında topraklarına gelen sığınmacıları farklı bir ülkedeki sığınma merkezine taşınmasına izin veren bir yasa çıkarmış, Tunus ve Etiyopya gibi ülkelere potansiyel bir sığınma anlaşması için başvurularda bulunmuştu.

Son olarak da geçen yıl sığınmacıları Doğu Afrika ülkesi Ruanda'ya transfer etmek için yeni bir mekanizma kurma konusunda temaslarda bulunmuştu.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.