Kamu yayın kuruluşu NOS’ta yer alan haberde, hükümetin Amsterdam Schiphol Havalimanı çevresindeki 3 bin haneye tazminat ödeneceği belirtildi. Gazetenin Altyapı ve Su İşleri Bakanlığından konuyla ilgili elde ettiği bilgiye göre, tazminat 2017-2019 yıllarında gürültü kirliliğine maruz kalan hanelere ödenecek.

Haberde, hükümetin tazminatlar için toplam 5,5 milyon euro ödeyeceği belirtilirken, hane başına 50 ila 2200 euro arasında değişen miktarlardaki tazminat ödeneceği ve ödemenin ekim sonu veya kasım başında yapılacağı belirtildi. 

Bakanlık, yaklaşık 4 bin 600 hanenin başvuru yapacağının tahmin edildiğini ancak 1600 hanenin başvuru yapmadığını belirtti.  Bakanlığa göre, gürültü kirliliğinden rahatsız olduğu belirlenen bölgenin dışından da yaklaşık 2200 başvuru yapıldı. Bu talepler reddedildi. Yaklaşık 300 hanenin başvurusu ise incelenemeye devam ediliyor. 

Son yıllarda, havalimanı çevresinde gürültü kirliliğinin resmi olarak izin verilenden daha yüksek olduğu ancak bu konuda bir müdahalenin yapılmadığı belirtilen haberde, Çevre ve Ulaştırma Denetim Kurumu (ILT) tarafından denetimlerin yapılmadığına dikkat çekildi. Bunun nedeninin daha yüksek ses düzeyi standartlarına sahip yeni kuralların yürürlüğe girmesi olduğu belirtildi. Kurumun 2024 yılından itibaren denetlemelere yeniden başlayacağı aktarıldı.

ILT denetimlerinin başlamasıyla birlikte Schiphol'da yılda en fazla 460 bin uçuşa izin verilecek. Gelecek yılın Kasım ayından itibaren bu sayı, yılda 452.500 uçuşa düşecek. Mevcut maksimum uçuş sayısı yılda 500 bin ancak korona krizi ve kapasite sorunları nedeniyle bu sayıya son yıllarda ulaşılamamıştı. Schiphol yönetimi 2023 yılında toplamda 430 ile 445 bin arasında uçuş gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

Nisan ayında Schiphol Havalimanı yetkililerince yapılan bir açıklamada, gürültü kirliliği sebebiyle 2025’ten itibaren gece ve özel jet uçuşlarının yasaklanacağı belgisi paylaşılmıştı.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Schiphol.nl

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş