Hollanda Sağlık Kurulu (OMT) bugünkü toplantı sonrası yaptığı açıklamada,  “5-11 yaş arası sağlıklı çocuğu olan anne babalara, çocuklarına korona aşısı yaptırma imkanı tanınmalıdır.” tavsiyesinde bulundu.

OMT tavsiyesinde “Bu yaş grubundaki çocuklarda enfeksiyon genellikle hafif olsa da, aşının faydaları dezavantajlarından daha fazladır.” İfadesi yer aldı. 

Sağlık Kurulu daha önce sağlık durumu kötü olan, riskli grup veya savunmasız olarak adlandırılan gruptaki çocukların aşılanmasını tavsiye etmişti.

Sağlık Bakanı De Jonge’nin OMT tavsiyesini kabul edip etmeyeceği henüz net değil. Büyük ihtimalle bu konudaki kararın önümüzdeki hafta yapılacak basın toplantısıyla açıklanacağı tahmin ediliyor. 

Dün Temsilciler Meclisinde yapılan görüşmede PvdA ve D66 partilerinin sunduğu “Sağlık Konseyi, 5 ila 12 yaş arasındaki çocukların aşılanması konusunda olumlu tavsiyede bulunursa, ebeveynler çocuklarının aşı olup olmayacağına kendileri karar verebilmelidir.” şeklindeki önerge çoğunluk tarafından kabul edilmişti.


5-11 yaş grubunun aşılanması hem doğrudan hem de dolaylı fayda sağlayacaktır

OMT açıklamasında çocukların aşılanmasının, doğrudan ve dolaylı yoldan yarar sağlayacağı belirtildi. Çok az sayıda çocuğun, bir korona enfeksiyonundan birkaç hafta veya ay sonra, hayati organlarında ciddi bir inflamatuar reaksiyon olan MIS-C'den muzdarip olabileceğini belirten OMT, aşılamayla yaklaşık 100 ila 150 MIS-C vakasının önleneceğini tahmin ediyor.

OMT, şu anda 5 ila 11 yaş arası çocukların birçoğunun, okul ortamında enfekte olduğunu, aşının bu anlamda  dolaylı olarak bulaş riskinin sınırlı kalmasına yardımcı olacağını belirtiyor.

Bu gruptaki çocukların aşılanmasının avantajlarının yanı sıra dezavantajlarına da bakıldığı belirtilen açıklamada, aşılanan çocuklarda  yetişkinlerde olduğu gibi “aşı yerinde ağrı, yorgunluk ve baş ağrısı” şikayetlerinin olabileceği kaydedildi.

OMT, dünya çapında şimdiye kadar 5 ila 11 yaş arası çocuklarda aşılamadan sonra hiçbir miyokardit vakasının tespit edilmediğini ancak, bunun çok ender de olsa gerçekleşme olasılığının bulunduğunu sözlerine ekledi.

Avrupa Birliğinin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA) geçtiğimiz ay Biontech-Pfizer şirketinin yeni tip corona virüs (Covid-19) aşısının 5-11 yaş aralığı için güvenilir olduğuna karar vermişti. Geçen hafta OMT, sadece tıbbi sorunları olan 5 ila 11 yaş arasındaki çocukların aşılanması konusunda olumlu bir görüş bildirmişti. 

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU