Hollanda Merkez Bankası DNB'nin bugün yaptığı bir açıklamada, Hollanda ekonomisinin vatandaşlar ve yatırımcıların riskli davranışları nedeniyle savunmasız olduğuna dikkat çekildi. DNB özellikle yüksek ipotek borçları ve sürekli artan hisse fiyatları, konusunda endişeli olduğunu belirtti.

Salı günü Hollanda ekonomisinin finansal istikrarı ile ilgili bir açıklama yapacak olan DNB bu açıklama öncesi oldukça dikkat çekici yorumlarda bulundu.

DNB tarafından bugün yapılan açıklamada, konut fiyatları veya hisse senedi fiyatlarının aniden düşebilme ihtimalinin bulunduğu, bu nedenle Hollanda'nın savunmasız olacağı uyarısı yapıldı.

Merkez Bankasına göre bunun nedeni kısmen, ev fiyatlarının hızla artması ve sonucunda potansiyel alıcıların bir ev satın alabilmek için gelirine oranla giderek daha büyük bir borç yükünün altına girmeleri.

Borçlular konusunda Avrupa içinde Hollanda, Danimarka'nın ardından ikinci sıraya yerleşmiş durumda. Bu borçların yüzde 95'i ise konut kredilerinden oluşmakta. Öte yandan yatırımcılar hisse senetlerine yüklü miktarda yatırım yapıyor, bu da kurun rekor üstüne rekor kırmasına neden oluyor. Örneğin, Amsterdam borsası göstergesi AEX, geçen ay ilk kez 800 puanın üzerinde bir konuma ulaştı.

Ekonomik durum şuandaki gibi kalmayacak

DNB'ye göre, yatırımcılar ve vatandaşlar, mevcut düşük faiz gibi, bir çok konuda ekonomik durumun şuanda olduğu gibi kalacağını varsayıyor. Ancak durum değişirse ve bunun sonucunda konut fiyatları ve hisse senedi fiyatları düşerse, bu ciddi sorunlara yol açacak demektir.

Uzun süreli yüksek enflasyon şoka neden olabilir

Uzun süreli yüksek enflasyonun şoka neden olabileceğini ve beraberinde de olumsuz gelişmeleri doğuracağını vurgulayan DNB, bu duruma neden olabilecek riskleri şöyle sıralıyor: Delta varyantı nedeniyle yeni bir korona pandemisi dalgası, Çinli emlak devi Evergrande finansal piyasalarda sorunlara neden olması, Hollanda'da enflasyonun keskin bir şekilde yükselmesi, kısmen yüksek doğal gaz ve petrol fiyatları.

DNB CEO'su Klaas Knot, enflasyondaki artışın daha uzun sürebileceğini düşünüyor. Knot, uzun vadeli yüksek enflasyonun, finansal piyasaları şoke ederek hisse fiyatlarının düşmesine ve konutların değer kaybetmesine neden olabileceğine de dikkat çekiyor. Ancak Knot, euro bölgesindeki enflasyonun gelecek yıl yaklaşık yüzde 2'lik normal bir seviyeye düşmesini beklediğini de belirtiyor.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU