Korona krizi ile başlayan ekonomi durgunluk, kriz sonrasında 'hızlı ve güçlü bir şekilde' toparlandı. Ancak Ukrayna'daki savaş, başta enerji fiyatları olmak üzere buna bağlı olarak birçok kalemde aşırı derecede artışa neden oldu. Bu durum dünya çapında da bir çok alanda çok fazla belirsizlik yarattı. Sonuç olarak küresel anlamda ticaret belirli oranda zarar gördü.

Hollanda Merkez Bankası DNB tarafından bugün açıklanan “Ekonomik Gelişmeler ve Görünüm” raporunda 2022 yılında Hollanda’da ekonomik büyümenin geçen yıla göre yüzde 2,8 artacağı ancak, bu büyümenin “büyüme” olarak adlandırılamayacağı belirtildi. 

Nedeni: Korona sonrası hızlı büyüme
DNB’ye göre 2021 yılında kademeli olarak korona tedbirlerinin kaldırılması ile ekonomi bir anda büyüme gösterdi bu da esas tabloda çarpık bir görüntü yarattı. Aslında bu yıl için öngörülen yüzde 2,8’lik artış, ülke ekonomisinin büyüdüğünü göstermeyecek. 

Başka bir değişle bu yıl ekonominin geçen yıla kıyasla “kağıt üzerinde” büyümesi, esas olarak, şu anda büyüyor olduğumuzdan ziyade, 2021'in başlangıcının çok kötü olmasından kaynaklanmakta.

DNB bu yıl enflasyonun yüzde 8,7 olacağını tahmininde bulunuyor ve gerekçe olarak hızla artan enerji fiyatlarını söylüyor. Ancak enerji fiyatları enflasyon hesaplamasına dahil edilmemiş olsa bile enflasyon oranın yıllık bazda yüzde 3,6 arttığı belirtiliyor.

Bunun yanı sıra önümüzdeki yıl hayatın biraz daha ucuz olacağını düşünenler, DNB’ye göre hayal kırıklığına uğrayacak, çünkü yayınlanan rapora göre, enflasyon 2023'te yüzde 3,9, 2024'te ise yüzde 2,4 olacak.

Maaşlara daha fazla zam yapılabilir
Tüm bu olumsuz açıklamalara rağmen bir olumlu haber maaşlar için geldi. Özellikle alım gücünü artırmak için yürütülen toplu iş sözleşmelerinden geçen yıllara göre maaşların daha fazla artması bekleniyor.

DNB’ye göre bu yıl ortalama maaş artışı yüzde 2,9 oranında yapıldı ve 2023 ila 2024’de ise maaşlara ortalama yüzde 4’e kadar artış yapılacak.

Yıllık bazda 2023 ve 2024 büyüme tahmini
Merkez Bankasının ekonomik büyüme tahminlerine göre yıllık bazda 2023’de yüzde 1,5 ve 2024 yılında yüzde 1,7 büyüme gerçekleşecek. Ancak bunun tahmin olduğunu belirten DNB Ukrayna’daki savaşın devam etmesi halinde ekonominin daha kötü hale gelebileceğini belirtiyor.

DNB’nin en kötü senaryosu ise Rus gaz ve petrolünün tamamen kesilmesinde halinde yaşanacak. Merkez Bankasına göre böyle bir durumda, bu yıl yüzde 0,4’lük bir büyüme gerçekleşecek ancak önümüzdeki yıl yüzde 1,5’lik daralma olacak, yani büyük bir durgunluk yaşanacak.

Foto: Peggy_Marco - Pixabay

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın