Perşembe akşamı yayınlanan Nieuwsuur adlı tv programına katılan Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, işverenlere belirli oranda zam yapma çağrısında bulundu. Knot; yapılacak maaş zammının, yüksek enerji fiyatları nedeniyle oluşan satın alma gücü kaybının sınırlanmasında fayda sağlayacağını belirtti.

DNB Başkanı, hesaplamalara göre maaşlara yüzde 5 ile 7 arasında zam yapılabileceğini belirtirken, özellikle bu rakamın ortalama bir rakam olduğunu vurguladı. 

Knot tüm sektörlerde şirketlerin eşit derecede olmasını beklemediğini, bazı sektörlerde şirketlerin enerji kriziyle uğraşmak zorunda kaldığını da belirtti. Başkan “Ancak ticaret ve sanayi gibi rekor kâra sahip olan sektörler de bulunmakta” dedi.

DNB, bu haftanın başında yeni ekonomik tahminlerini yayınladı. Bu rapora göre önümüzdeki dönemde  iş gücü piyasasındaki sıkıntılar devam edecek ve işsizlik sayısında hafif bir düşüş yaşanacak. Başka bir değişle birçok sektördeki personel açığı sorunu devam edecek. DNB baş ekonomisti Olaf Sleijpen ise birçok sektörde ek ücret artışları için hala olanak olduğuna inandığını belirtti.

Ancak DNB Başkanının bu açıklaması, işverenlerin ücretleri enflasyona uyumlu olarak otomatik telafi edeceği anlamına da gelmiyor. DNB uzun zamandır sendikaların önerdiği gibi “otomatik maaş telafisi”nin iyi bir düşünce olmadığını savunuyor. Bankaya göre enflasyona uyumlu olarak otomatik yapılacak maaş zammı enflasyonu yukarı yönlü tetikler. 

DNB’ye göre böyle bir durumda, insanlar ellerine geçen para miktarı arttığı için daha fazla harcamaya yönelir, bu durum şirketleri fiyatlarını daha da artırmaya teşvik eder ve bir ücret-fiyat sarmalı oluşur. Ancak DNB şuanda böyle bir senaryonun gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğunu belirtiyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.