Hollanda’daki işini Türkiye’ye taşıdığı için işten çıkarılan hamile bir gurbetçi, açtığı maaş davasını kazandı. Rotterdam Mahkemesi, kadının lehine karar vererek çalıştığı şirketin 15 bin euro maaş ve prim ödemesine hükmetti.

Yurt dışında çalışan gurbetçileri yakından ilgilendiren olumlu bir haber Hollanda’dan geldi. Hollanda’da yaşayan ve Türkiye’ye dönerek işini uzaktan sürdüren hamile bir kadın, işvereninin maaşını düşürme teklifini reddettiği için işten çıkarıldı. Ancak Rotterdam’daki mahkeme, kadını haklı bularak işverenin 15 bin euro maaş ve prim ödemesine karar verdi. Bu karar, benzer durumdaki diğer gurbetçiler için de yol gösterici olabilir.

Hollanda'da sağlık sigortasına borcu olanlar yıllarca haksız yere tahsilat ücreti ödedi Hollanda'da sağlık sigortasına borcu olanlar yıllarca haksız yere tahsilat ücreti ödedi

Haksız kovulmaya haklı prim

Türkiye’de uzaktan çalıştığı için işten çıkarılan kadın, 15 bin euro tazminat kazandı. De Telegraaf’ın haberine göre, Rotterdam’da faaliyet gösteren bir çağrı merkezi şirketi, Hollanda’ya dönmeyi reddeden bir kadın çalışanını haksız yere işten çıkardı.

2023 yılının ortasından itibaren, işverenin izniyle Türkiye’den uzaktan çalışmaya başlayan kadın, hamile olduğunu işverene bildirdi ve bir süre daha Türkiye’de çalışmak istediğini iletti. Ancak işveren, kadına daha düşük maaş ve primsiz çalışma teklifinde bulundu.

“Orada çalış ama daha düşük maaş al” teklifi

Mart 2024’te şirket, kadın çalışana Türkiye’den çalışmaya devam etmesi durumunda maaşının düşürüleceğini ve ikramiyelerinin kesileceğini bildirdi. Kadın bu teklifi kabul etmeyince, şirket dijital çalışma hesabını bloke ederek, çalışmayı reddettiği gerekçesiyle onu işten çıkardı.

Yasal işlem başlattı

Bu durum karşısında kadın, mahkemeye başvurdu. Rotterdam Mahkemesi, işten çıkarmanın haksız olduğuna ve kadının Türkiye’den çalışmasına dair yazılı bir anlaşma bulunmamasına rağmen işverenin kadını geri çağırma talebinin mantıksız olduğuna karar verdi.

Mahkemeden “haksızlık” kararı

Mahkeme, işverenin kadına Ağustos 2024’e kadar olan maaşını ve primini ödemesi gerektiğine hükmetti. Kadın, 15 bin eurodan fazla tazminat kazandı ve işveren ayrıca 1.015 euro yasal masrafları da ödemek zorunda kaldı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Ömer Aşıran