Hollanda hükümeti, Avrupa’ya yasa dışı göçü önlemek amacıyla, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan mültecilerin geri kabulü anlaşmasının bir benzerini, iki Kuzey Afrika ülkesi ile de hayata geçirmek istiyor.

Başbakan Mark Rutte, Kuzey Afrika planına destek bulmak amacıyla Roma’yı ziyaret etti. Rutte ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Kuzey Afrika ülkeleri ile “yeni bir Türkiye anlaşması” konusunda görüş birliğine vardı.

Roma'da düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rutte, Meloni ile birlikte düzenlemeler yapmak için birlikte Afrika ülkelerine seyahat etmeye istekli olduklarını söyledi.

İki lider, Akdeniz’de yaşanan tekne facialarının önlenmesi için, insan kaçakçılığı konusunda Avrupa çapında çaba gösterilmesi konusunda anlaştı. Hollanda Temsilciler Meclisi de, özel oturumda yasa dışı göçü ele aldı.

Sığınma ve göçten sorumlu Devlet Bakanı Eric van der Burg, Tunus ve Fas ile “bir şeyler karşılığında anlaşma yapmak için” çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Bakan aynı zamanda Türkiye ile yapılan anlaşmayı da yenilemek için harekete geçildiğini belirtti.

Öte yandan İngiltere hükümeti de Manş Denizi'nden ülkeye gelen sığınmacılarla ilgili bir yasa tasarısı hazırlığında. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), “çok endişe verici” olduğunu, kuvvetli gerekçeleri olan insanların bile iltica başvurusunda bulunmasını engelleyeceğini söylediği tasarıya karşı çıkıyor.

‘Karşılığında bir şeyler istemeleri mantıklı’
Sığınma ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Eric van der Burg, Kuzey Afrika ülkeleriyle yapılacak yeni bir “Türkiye anlaşması” ile cılız teknelerle Akdeniz'den Avrupa'ya yönelen yasa dışı göçün önlenebileceğini söyledi. 

Bakan van der Burg, özellikle Tunus’la anlaşma konusunda iyimser mesajlar verirken, “Fas ve Tunus ile anlaşmalar yapıyor olmamız çok iyi ve karşılığında bir şeyler istemeleri de mantıklı. Farklı standart ve değerlere sahip olsalar bile karşı taraftaki ülkelerle anlaşmalar yapmanız gerekiyor” dedi.

Bakan anlaşma karşılığı, Tunus vatandaşlarına birkaç yıllığına Avrupa'da okuma veya çalışma izni verilebileceğini veya vize kolaylığı sağlanabileceğini söyledi.

‘Türkiye ile durum biraz karmaşık’
Görüşmelerin “bebek adımlarıyla” ilerlediğini vurgulayan van der Burg, “Ama bir şeyler olacak” diye konuştu.

Hollanda hükümeti, uzun süredir Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 2016 yılında imzalanan anlaşmanın da yenilenmesi için bastırıyor. Ancak Telegraaf gazetesine göre bu konuda henüz istenen adımların atılmaması meclisin tepkisine neden oluyor.

Bakan van der Burg, Türkiye ile yeni anlaşma konusunda “durumun karmaşık olduğunu” söyledi. Sürecin yavaş ilerlediğini vurgulayan van der Burg, işleyişin daha hızlı olması gerektiğini belirtti.

Türkiye ile AB arasındaki 'göçmen anlaşması' 
Türkiye ile AB arasındaki göçmen anlaşması 18 Mart 2016'da Türkiye-AB zirvesi sonrası yürürlüğe girdi. Anlaşma kamuoyunda '18 Mart Mutabakatı', 'Göçmen Mutabakatı' olarak biliniyor.

Yetkililer daha önce 15 Kasım 2015 ve 29 Kasım 2015 zirvelerinde bir araya gelmiş ve Suriye'deki iç savaştan kaçan mültecileri kabul eden Türkiye'nin desteklenmesi, AB'ye yönelik düzensiz göç akınının önlenmesine ilişkin işbirliğini öngören Ortak Eylem Planı'nın uygulanması kararı alınmıştı.

18 Mart 2016'da yapılan zirvede düzensiz göçün sona erdirilmesi amacıyla anlaşmaya, “Yunan adalarına geçen tüm yeni düzensiz göçmenlerin Türkiye'ye iadesi, iade işlemlerinin masraflarının AB tarafından karşılanması, Türkiye'ye iade edilen her bir Suriyeli için bir Suriyelinin AB’ye yerleştirilmesi ve bazı şartlar karşılandığında Türkiye lehine vize kolaylığı ve muafiyeti” gibi, bir dizi ek madde eklendi.

BBC-2

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş