Bilindiği üzere Avrupa Birliği içinde sınır kontrolleri gerekli olmadıkça yapılmıyor. Ancak Hollanda'da yasadışı ikameti önlemek için kontrollere izin veriliyor. Bu kontroller gemi, tren ve karayolu yolcularını kapsıyor. Kısaca MTV Kontrolleri olarak adlandırılan Mobil Güvenlik Gözetimi (Mobiel Toezicht Veiligheid) kontrolleri Hollanda Kraliyet Askeri Polisi (koninklijke marechaussee) ekiplerince  yapılıyor.

Uluslararası Af Örgütü, Control Alt Delete, Ayrımcılıkla Mücadele Kurumu Radar ve Hollanda İnsan Hakları Avukatları Komitesi ile Eindhoven Belediyesi eski Meclis Üyesi Mpanzu Bamenga ve bir pilotun ortaklaşa olarak, Savunma Bakanlığı'na bağlı ve sınır kontrolünden sorumlu Hollanda Kraliyet Askeri Polisi'nin eylemlerine yönelik açtığı dava, bugün karara bağlandı.

Den Haag mahkemesinde görülen davada hakim, etnik kökenin tek bir tanımı olmadığını, ancak 'değişmeyen fiziksel özellikler, özellikle ten rengi veya ırk gibi özelliklerin', etnik köken olarak sayılabileceğini söyledi ve bu özelliklerin bir kişiyi kontrol etmeye neden olabileceğini belirtti.

Mahkeme; bir kişiyi kontrol etmenin tek nedeninin etnik köken olmadığını vurgularken, 'diğer risk faktörleri bulunduğu sürece, etnik temele göre kontrol yapılabileceğini belirterek, "Etnisitenin MTV bağlamında bir rol oynadığı gerçeği, tanım gereği ayrımcı değildir" dedi. Mahkeme bu nedenle eylemin genel bir yasak için gerekçe oluşturamayacağına hükmetti.

Hakim, "MTV'nin etkililiği için uyruk tespit edebilmek büyük önem taşıyor, çünkü bir kişinin ikamet durumunu belirleyebiliyor" şeklinde açıklama yaptı. Hakim ayrıca, etnik görünümün, birinin kökeninin veya uyruğunun nesnel bir göstergesi olabileceğini de sözlerine ekledi.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU