Hollanda Kraliyet Ailesi mensubu prens Bernard ile ilgili ortaya çıkan, Nazi partisi üyeliğinin yankıları devam ediyor. Kral Willem Alexander konu ile ilgili ilk açıklamasını bugün yaptı. Kral Willem-Alexander, “güzel olmayan kısımları da dahil olmak üzere, geçmişle yüzleşmemiz gerektiğini” ifade etti.

Dam'daki Kraliyet Sarayı'nda düzenlenen Kraliyet Serbest Resim Sanatı Ödülü töreninde bir konuşma yapan Kral Willem Alexander, “Haberin büyük bir etkisi olduğunu ve özellikle Yahudi toplumu arasında birçok duyguyu canlandırdığını çok iyi anlayabiliyorum, ama geçmişi, iyi olmayan kısımları da dahil, göz önünde bulundurmamız gerektiğine inanıyorum” şeklinde ifade kullandı.

Kral, arşivin 6 Eylül 1948'e kadar açılmasına karar verdiğini belirtirken, arşivdeki bazı bilgileri açılmamasını isteme hakkı olmasına rağmen bunu yapmama kararı aldığını belirtti ve “Tüm arşivin, tarih yazımı için olabildiğince şeffaf bir şekilde kullanılabilir olması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Kraliyet arşivinin 1948 yılına kadar olan bölümü, önümüzdeki yıl ocak ayından itibaren araştırmacılara açılacak. İsteyen araştırmacılar arşivde bulunan tüm belge, mektup ve diğer kaynakları inceleyebilecek.

Mark Rutte: Soruşturmaya gerek yok
Prens Bernard’ın NSDAP üyeliğinin ortaya çıkmasının ardından, İsrail Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi CIDI,  hükümetten prensin geçmişinin araştırılmasını istedi. Geçici Başbakan Mark Rutte ise soruşturmanın gerekli olduğuna inanmadığını belirtti.

Prens Bernard’ın NSDAP üyeliği
Çarşamba günü gündeme bomba gibi düşen haberde, Hollanda Konsort Prensi Bernhard'ın Adolf Hitler'in Nasyonal Sosyalist Partisi'ne (NSDAP) üye olduğu ortaya çıktı. Bernhard'ın NSDAP üyelik kartının varlığı dün Hükümet Bilgi Servisi (Rijksvoorlichting) tarafından da doğrulandı. 

Aynı zamanda Kraliyet Evi Arşivleri'nin eski yöneticisi olan tarihçi Flip Maarschalkerweerd, NRC gazetesinde ve De Achterblijvers adlı kitabında bu üyelikten bahsetti. Maarschalkerweerd,  Prens Bernhard'ın 2004 yılında vefat etmesinin ardından, envanter çıkartmak için Soestdijk'teki arşivleri taradığını ve prensin özel eşyalarını arasında NSDAP’nin orjinal üyelik kartının çıktığını açıkladı. 

Maarschalkerweer, belgeler arasında üyelik kartının yanı sıra  Prenses Juliana ile nişanlanmasıyla üyeliğin iptal edilmesine dair 1936 tarihli yazışmalar ve 1949 tarihli Almanya'daki Amerikan bölgesi askeri yöneticisi Lucius Clay tarafından yazılmış, Prens Bernhard'a belgeleri kendi eliyle yok etme hakkı tanındığını belirten bir not bulunduğunu kaydetti.

Prens Bernhard, hayatta iken verdiği bir mülakatta Nazi Partisi üyesi olmadığını ve böyle bir kartın bulunmadığını iddia etmişti. Ancak, tarihçiler Gerard Aalders ve Coen Hilbrink 1996'da yayımladıkları "De affaire Sanders" isimli kitapta, bu belgelerin kopyalarının bulunduğunu açıklamıştı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş