İstihbarat ve Güvenlik Servisleri Denetleme Komisyonu (CTIVD), tarafından yayınlanan bir rapora göre İstihbarat ve Güvenlik Servisi (AIVD) "bir veya birkaç kişi hakkında" elde ettiği ‘etnik köken, dini inanç ve meslek gruplarına dayalı’ sinyaller ışığında, bu kişilerin ait olduğu toplulukları yasa dışı olarak araştırdı. Ortaya çıkan bu skandal birkaç yıl önce Vergi Dairesinin veya belediyelerin uyguladığı izinsiz takipleri anımsattı.

CTIVD raporunda 23 Şubat 2022 ile 1 Temmuz 2022 tarihleri arasındaki 4 aylık dönemde AIVD’nin en az üç kez bir topluluğu yasadışı olarak izlediği belirtiliyor. 

Hollanda kanunlarına göre bir topluluğun araştırılması büyük bir mahremiyet ihlali olarak görülmekte. Bu araştırmanın hukuksal olarak yapılabilmesi için öncelikle istihbarat servisinin şüpheliler hakkında başka bir yolla bilgi edinip edinemeyeceğini değerlendirmesi ve ayrıca böylesine geniş bir soruşturmanın orantılı bir araç olup olmadığına dikkat etmesi zorunluluğu bulunmakta. Ancak yine de bu yöntem her zaman uygulanmamakta. 

İçişleri Bakanı Hugo de Jonge, gelecekte tüm bir topluluğun neden izlendiğine dair gerekçelerin daha iyi açıklanması gerektiğini kabul etti ancak soruşturmaların bir nedeni olduğunu da savundu. De Jonge "Bir tehdit var ve bu bazen bir topluluk içinde gerçekleşiyor." şeklinde ifade kullandı.

Komisyona bilgi verildi
CTIVD raporunda; AIVD’nin hangi toplulukları bu şekilde incelediği konusunda bilgi verilmedi. Ancak istihbarat servislerinin faaliyetlerine ilişkin hassas bilgileri incelemekle görevli olan ve aralarında bazı partilerin Meclis Grup Başkanlarının bulunduğu İstihbarat ve Güvenlik Servisleri Komisyonu’na bu üç vaka hakkında bilgi verildiği belirtildi.

Denetlenen topluluk veya nüfus grubu ne anlama geliyor?
Denetleyici kurum AIVD incelemesine takılan topluluk veya nüfus grubunun, örneğin ‘etnik köken, dini inanç veya meslek grubuna dayalı' bir grup anlamına geldiğini belirtiyor. Hangi grupların haksız yere gözetlendiği belirsiz, ancak daha önceki yıllarda da patlak veren diğer skandallara bakıldığında bunun belirli bir caminin ziyaretçileri veya sert eylemler yapmak isteyen bir çiftçi grubu olabileceği düşünülebilir.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sıla Yolu Vinyet Rehberi 2024: Hangi ülkede, nasıl ve nereden vinyet alınır? Sıla Yolu Vinyet Rehberi 2024: Hangi ülkede, nasıl ve nereden vinyet alınır?

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.