Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz’ün, Sivil Kontrol memurlarının (BOA) görev saatleri içinde “tarafsız” görünmeleri gerektiğini belirterek, başörtüsü veya kipa (Yahudi erkeklerin kullandığı başlık) kullanmalarına yasak getirmesine bir tepki de Hollanda İnsan Hakları Kurulundan geldi.

Kurul tarafından Adalet Bakanı Yeşilgöz’e yönelik yapılan çağrıda, dini ifadeler konusunda daha esnek olması gerektiği belirtilerek, ‘görünürde dindar olan kişilerin görevlerini tarafsız bir şekilde yerine getiremeyecekleri varsayımı’ndan yola çıkılarak getirilen yasağın, ‘damgalayıcı’ ve ‘etkisiz’ olduğuna vurgu yapıldı.

Tarafsızlık tüm kamu personeli için geçerli olmalı
Her yıl bakanlıkların ve özellikle Adalet ve Güvenlik Bakanlığının aldığı kararlar konusunda danışmanlık görevini yürüten İnsan Hakları Kurulu’nun açıklamasındaki “Boaların tarafsızlığını ve yansızlığını, dini bir sembol veya dini kıyafet giyme temelinde değil, davranış ve eylemleri temelinde değerlendirin” sözleri oldukça dikkat çekti.

 “Anayasal bir devlette, memurların işlerinde köken, din veya inanç, siyasi görüş, cinsiyet veya başka herhangi bir nedenle yetkisiz ayrımlar yapmamaları önemlidir. Bu kişiler, Hollanda yasalarını ve kurallarını herkese aynı şekilde uygulamalıdır” diyen Kurul, tarafsızlık ilkesinin tüm kamu görevlilerinin uygulaması gerektiğini belirtti.

‘Halkın tepkilerinden yola çıkamazsınız’
Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, Temsilciler Meclisine gönderdiği yazılı açıklamada boa memurlarının görev saatleri içerisinde “tarafsız” görünmeleri gerektiğini, bu nedenle polis memurları gibi bazı kurallara uymak zorunda olduğunu belirtmiş, “Polis otorite, tarafsızlık ve güvenlik yaymak zorundadır. Aynı kural Boa’lar için de geçerlidir.” demişti.

Ancak Kurul, kıyafet kurallarının yalnızca (olası) halkın tepkilerine dayanmaması gerektiği konusunda uyarı yaparken, bu yasak kararı ile başörtüsü takmayı dini bir görev olarak gören kadın ve kızların dışlanmasına neden olacağını belirtti ve “Geniş bir kadın grubunun, toplumsal katılımları ve ekonomik bağımsızlıkları açısından zarar görür” dedi.

Bakan Yeşilgöz mart ayında yaptığı meclis açıklamasında “Boa memurlarının üniformalarının tarafsız, ulusal kimliğe uygun ve tanınabilir olması gerekir. Bunun için bunun için belirli kurallar var.” diyerek belediyelerle konu hakkında ortak görüşmeler yapılacağını dile getirmişti. Ancak bakan henüz uyulması gereken kuralların içeriği hakkında detaylı bir açıklama yapmadı.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın