Adalet ve Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Birimi (IND) 1 Ekim itibariyle Avrupa Birliği (AB) tarafından kabul edilen Ankara Antlaşmasını tek taraflı olarak iptal etmek istiyor.

Geçtiğimiz dönem içerisinde birçok kez gündeme gelen ve özellikle Hollanda’da yaşayan Türkler arasında yoğun tartışmalara neden olan yeni uyum yasası kapsamında harekete geçen hükümet, bu sefer Ankara Antlaşmasını tek taraflı iptal etmek için düğmeye bastı.

IND tarafından meclise gönderilen yazılı açıklamada; Türkiye’den Hollanda‘ya aile birleşimi, şirket kurma veya işçi olarak gelmek için başvuru yapan bireylerin, başvuru süreci sonuçlanana kadar süreci Türkiye’de beklemesi gerektiğini belirtti. Yazıda bu uygulamanın 1 Ekim tarihinden itibaren geçerli olması gerektiği vurgulandı.

Bu teklifin kabul edilmesi halinde örneğin MVV başvurusu yapacak olan bir kişi başvuru sonuçlanana kadar Türkiye’de beklemek zorunda kalacak. MVV Avrupa Birliği (AB) dışından gelen ve 90 günden fazla Hollanda’da kalmak isteyen kişilere verilen özel bir geçici oturma izni. Giriş ve İkamet (TEV) izni ile birlikte başvurulan MVV vizesi ile ülkeye gelen bir vatandaş bir sonraki adım olarak oturma iznine başvuru yapabiliyor. 

Uzun yıllardır Hollanda’ya gelen Türk göçmenlerin yaşadığı hukuki sorunlarla ilgilenen Avukat İsmet Özkara, konu ile ilgili olarak SonHaber’e yaptığı yorumda,  “Ankara antlaşmasına karşı yeni çıkan kanunların, aslında Türk vatandaşları için geçersiz olduğu net, fakat bakanlıktan yapılan açıklamada hukuki bir açık bulunduğu belirtiliyor. Bahsi geçen hukuki bir açık değil, bakanlığın Ankara antlaşmasının tanımak istemediği anlamına geliyor.” dedi.

Avrupa Adalet Divanı’nın Ankara antlaşmasındaki tavrının net olduğunu ve defalarca AB vatandaşları ile Türk vatandaşlarının eşit muamele görmesi gerektiğini ve ayrımcılık yapılamayacağını belirttiğini aktaran Özkara, “Yani Bulgar, Polonyalı, İspanyol vatandaşına uyum yasası geçersiz ise Türk vatandaşları için de geçersiz olması gerekmekte.’’ şeklinde ifade kullandı.

İsmet Özkara yeni gelişmeleri yakinen takip ettiğini ve gerekli başvuruların yapılacağını belirtirken, “Ankara antlaşmasının iptal maddesi olmamasına rağmen, sözde hukuk devleti Hollanda, bu antlaşmayı tanımak istemiyor ve Avrupa Adalet Divanının karalarını hiçe sayıyor. Konunun takipçisi olacağız ve hukuki süreci başlatacağız.” dedi.

Ankara Anlaşması nedir?
Ankara Anlaşması,1963 yılında dönemin ortak pazarına mensup Almanya, Fransa ve Benelüks ülkeleri ile Türkiye arasında Ankara'da imzalanan ve taraf ülkelere imza tarihinde var olan kanun, yönetmelik ve uygulamaların ilerleyen yıllarda anlaşmaya imza atan ülkelerin vatandaşları için de geçerli olmasını öngören anlaşmadır.

Bu anlaşma çerçevesinde şekillenen ECAA ya da Ankara Anlaşması Vizesi, Avrupa Birliği ile işbirliği anlaşması bulunan ülkelerin vatandaşlarına İngiltere Birleşik Krallığı’nda kendi işini kurma ve İngiltere’de yerleşik yaşama hakkı sağlayan vize tipidir.

Ankara Anlaşması vizesi Romanya, Bulgaristan ve Türkiye vatandaşlarını kapsamaktadır. Bununla birlikte, Romanya ve Bulgaristan AB ülkesi konumunda bulunduğu için Ankara Anlaşması vizesi şu anda sadece anlaşmanın tarafı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına aktif olarak uygulanmaktadır.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın