Hollanda Meclisi, Perşembe günü Batı Şeria'da Filistinli sivillere karşı şiddet uygulayan ve şiddeti yücelten Yahudi yerleşimcilerin ülkeye girişlerini yasaklayan önergeyi onayladı.

Meclis çoğunluğu, Fransa ve Belçika’da alınan yasak kararlarının takip edilmesini ve hükümetin bu kişilere ülkeye giriş yasağı getirmesini talep etti.

D66  partisinden Jan Paternotte en CDA partisinden Derk Boswijk tarafından sunulan önerge VVD, GL-PvdA, NSC, D66, CDA, SP, DENK, FVD, PvdD ve Volt partileri tarafından desteklendi.

Geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot Çarşamba akşamı yaptığı açıklamada kararın Meclis’e bıraktığını ve çıkan sonucu kabul edeceğini açıkladı. Bakan ayrıca AB içerisinde bu konu ile ilgili müzakereleri beklediğini dile getirdi.

Meclisin aldığı bu karar sonrasında gözler tüm üye ülkeleri kapsayacak bir karar çıkarması için Avrupa Birliği'ne çevrildi.

ABD, İngiltere, Fransa ve Belçika yasak getirdi
Fransa 13 Şubatta 28 yasa dışı Yahudi yerleşimciye ülkeye giriş yasağı getirildiğini duyurdu. Bu konuda söz konusu Yahudi yerleşimcilere karşı Avrupa düzeyinde de yaptırım uygulanmasından yana olunduğunu ve bu yönde Avrupalı ortaklarla çalışma yürütüldüğünü açıkladı.

İngiltere, 12 Şubat'ta, 4 yasa dışı yerleşimciye seyahat ve vize yasağı ile mallarını dondurma yaptırımı uygulama kararı aldı. Dışişleri Bakanlığınca "İsrail'in harekete geçmedeki başarısızlığı, Batı Şeria'daki aşırılık yanlısı yerleşimcilerin neredeyse tamamen dokunulmaz olduğu bir ortama yol açtı." açıklaması yapıldı.

ABD yönetimi, 1 Şubat'ta, Batı Şeria'daki aşırılıkçı 4 Yahudi yerleşimciyi "şiddet eylemlerine dahil olmak" ve "Filistinlileri öldürmek" gerekçeleriyle yaptırım listesine aldı.

Belçika ise ocak ayında yasa dışı yerleşimcilere yönelik seyahat yasağı getirdi ancak kaç kişi olduğu ve isimlere ilişkin detay paylaşmadı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş