Avrupa’daki İslami Kuruluş ve cemaatler, namaz takvimi konusunda yaşanan farklılıkları gidermek ve birlikte hareket etmek üzere belli prensiplerde anlaşarak namaz vakitlerindeki farklılıkları ortadan kaldırdı. Avrupa’daki ülkelerin tek takvimde birleşmesi sonrası farklı ülkelerde bilgilendirme toplantıları yapıldı. Hollanda’daki toplantı Rotterdam HDV Lale Camii’nde gerçekleştirildi.

Namaz vakitlerinde farklılıkları ortadan kaldıran bu önemli çalışmanın sonucunu duyurmak maksadıyla Hollanda Diyanet Vakfı ve Lahey Din Hizmetleri Müşavirliği tarafından organize edilen toplantıya; Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Astronom Doç. Dr. Ümit Ertem, Lahey Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. Haluk Songur, Deventer Din Hizmetleri Ataşesi Hüsnü Özmen, HDV Başkanı Muhlis Koç, Hollanda Türk Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Bahtiyar, Milli Görüş Hollanda Federasyonundan Yönetim Kurulu Üyeleri ve İrşat Başkanları ile Hollanda’da camilerde görev yapan din görevlileri katıldı.

Kur’anı Kerim tilavetiyle başlayan toplantı, selamlama konuşmalarıyla devam etti. Din Hizmetleri Ataşesi ve Din Hizmetleri Müşaviri selamlama konuşmalarını yaptılar. Ardından Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı ve Astronom Doç. Dr. Ümit Ertem tarafından konuyla ilgili sunumlar yapıldı.

Toplantıda; yapılan çalışmalar sonucunda 2023 yılı Ocak ayından itibaren üzerinde ittifak sağlanan fıkhi prensipler doğrultusunda hazırlanan namaz vakitlerini içeren yeni takvimlerin basılarak, Avrupa’da yaşayan Müslümanlara ulaştırılmaya başlandığı belirtildi.

"Bu gayretin güzel sonucuna hep birlikte ulaşıldı"

HDV 02-2
Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı sunumunda, Avrupa kıtasında coğrafi şartlar neticesinde namaz vakitlerinin (özellikle yatsı ve imsak vakitleri) tespitinde ihtilaflar bulunduğunu, bu ihtilafların da bu namazların vakitleri hususunda ayrılıklara sebep olduğunu belirtti. 

Bu sorunun çözülmesi için gayret gösterildiğini belirten Prof. Haçkalı, yedi yıl süren geniş kapsamlı bir çalışma sonucunda bu samimi gayretin güzel sonucuna hep birlikte ulaşıldığını belirterek, çalışmanın aşamaları takip edilen ve üzerinde durulan prensipler ve nihayetinde elde edilen sonuçlar hakkında bilgi verdi.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Haçkalı, bu önemli çalışmaya aşağıda sıralanan sebepler dolayısıyla ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

  • Avrupa kıtasında çok farklı uygulamaların olması ve buna karşı toplumun her kesiminden talep gelmesi. Müslümanlar arasında uygulama birliği ihtiyacı.
  • Farklılıkların şüphe uyandırması.
  • Gayrimüslimler arasında olumsuz bakışa sebep olması.
  • Müslüman gençlerin meşru çerçevede içtihat farklarını kavrayamamaları
  • Müslümanlar arasında hakikat tekelciliğine dayalı fitnenin önüne geçilmesi.
  • Mevcut uygulamaların yol açtığı tereddütler.
  • Namaz vakitlerinde takvim birliği şeklinde neticelenen bu çalışma sonrası elde edilen takvimin özelliklerini de şu şekilde sıraladı.

Yeni takvimin Özellikleri

  • Gerçek vakitlere mümkün mertebe riayet edildi.
  • Mutad olan meşakkatin üzerinde bir meşakkat var ise kolaylığı temin etme maksadıyla takdire başvuruldu.
  • Bu hususta şeri deliller dikkate alındı. Kararlar Şeri olarak delillendirildi.
  • Astronomik veriler gözlem yoluyla da teyit edildi.
  • Dünyanın her yerinde uygulanabilir bir takvim ortaya çıktı.
  • Bölgeler ve günler arasında gerçek vakitler ile takdiri vakitler arasında atlama olmaması sağlandı.
  • Kolay hesaplanabilir olması.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: HDV

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.